Hoe beginnen met beleggen?

3 min

Toegegeven, beleggen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Zenuwpezen en controlefreaks blijven er beter weg. Maar voor alle anderen kan beleggen op de beurs een alternatief zijn voor het traditionele spaarboekje.

Nu, voor je meteen al je spaargeld op de BEL20 gooit, lees even onze tips:

 

#Tel eerst even je centen

 

Op basis van je huidige financiële situatie én je toekomstige verwachtingen kan je bepalen welk bedrag je wil beleggen, zonder dat je daardoor in de financiële problemen komt. Doordat het verloop van de beurs soms moeilijk te voorspellen valt, houdt beleggen namelijk ook risico’s in. Beleg daarom alleen geld op de beurs waarvoor je een risico wilt nemen. En dus geen geld dat je in de nabije toekomst denkt nodig te hebben.

 

#Jaag ze er niet in 1 keer door

 

Je trekt best niet met al je geld naar de beurs. Laat ook nog wat op je spaarrekening staan want onverwachte (grote) uitgaven kunnen altijd opduiken.

 

#Bouw financiële kennis op en informeer je

 

Wil je een goede belegger worden, dan moet je nieuwsgierig zijn en er wat tijd aan willen besteden. Een goed geïnformeerde en geduldige belegger, die is er twee waard. 

Naar de beurs trekken doe je niet impulsief. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de basis van het beleggen: je moet weten hoe de beurs werkt en de verschillende producten begrijpen: aandelen, obligaties, … Begin dus niet holderdebolder alle aandelen op te kopen.

 

#Ja, maar waar vind ik dan informatie?

 

Op de website clubbeleg.be vind je uitleg over de basisprincipes van beleggen én een overzicht van alle mogelijkheden. Ook enkele mythes over beleggen zijn ontkracht. Maar ook websites zoals die van de leden van de BVBL, BEAMA en de banken bevatten een schat aan informatie. Ook de website van Wikifin kan nuttig zijn. Daar leer je de verschillende basisbegrippen en de risico’s die beleggen inhoudt.

 

#Bepaal je beleggersprofiel en je strategie

 

Jezelf kennen, dat is essentieel om goede keuzes te maken op de beurs. Doe je voor je beleggingen een beroep op een financiële instelling? Dan moet die nagaan of je voldoende kennis en ervaring hebt. Ze zal een check doen van o.a. je financiële situatie, je beleggingsdoelstellingen en de risico’s die je bereid bent te nemen.

 Op basis van die informatie krijg je een risicoprofiel dat bij je past(defensief, neutraal of speculatief).

 

#Denk op lange termijn

 

Je kiest het best voor een strategie op middellange of lange termijn. En geldt dubbel en dik als je jong bent: je beleggingen hebben langer de tijd om op te brengen. Zo kan het bijvoorbeeld ook een goed idee zijn om te starten met pensioensparen. Denk je op korte termijn, dan zal je vaker de neiging hebben om onberekende risico’s te nemen.

 

#Spreid je beleggingen

 

Het is belangrijk dat je een gespreide portefeuille opbouwt. Wed dus niet op één paard. Hoe je dat doet? Wel, onder andere door te beleggen in verschillende aandelen en in verschillende sectoren (en zoals gezegd, altijd in producten die je begrijpt). Hou daarbij ook altijd goed je beleggingsdoelstellingen voor ogen.  

 

#Kies de juiste financiële tussenpersoon en let op voor overdreven aanlokkelijke voorstellen

 

Financiële diensten aanbieden, dat is een activiteit waarvoor er in België regelgeving geldt. Om geen slachtoffer te worden van fraude, ga je altijd goed na of de financiële tussenpersoon die je kiest betrouwbaar is. Via de websites van de FSMA en van de Nationale Bank van België kun je controleren of de tussenpersoon een vergunning heeft om in België activiteiten uit te oefenen.

 Ook belangrijk: wees op je hoede voor aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Stel: een onbekende belt of mailt je en zegt dat je dankzij hem/haar tegen heel gunstige voorwaarden kunt beleggen in ruil voor een mooi rendement. Informeer je voor je hier verder op ingaat. De FSMA waarschuwt regelmatig voor dit soort zaken.