Wat zijn aandelen?

2 min

Als bedrijven geld nodig hebben kunnen ze een lening aangaan bij de bank maar ze kunnen ook aandelen uitgeven. Als jij zo een aandeel koopt stel jij jouw geld ter beschikking en in ruil daarvoor word je voor een deel eigenaar van dat bedrijf. Een aandeel is dus niets anders dan een (verhandelbaar) bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming.

 

Als aandeelhouder heb je recht op inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen en deel je mee in de eventuele winst van het bedrijf.

Beleggen in aandelen kan rechtstreeks, maar ook via een beleggingsfonds. Een dergelijk fonds investeert vaak in tientallen verschillende aandelen tegelijk. Het voordeel daarvan is dat het risico automatisch gespreid wordt en dat de fondsbeheerder in feite het werk voor je doet.

 

Hoe wordt de waarde van je aandeel bepaald?

 

De waarde van een aandeel is afhankelijk van de winst(verwachtingen) van een bedrijf. Hoe hoger de verwachte winst, hoe hoger de prijs van een aandeel.

Aandelen zijn over het algemeen beursgenoteerd en de waarde kan iedere dag veranderen.

 

Hebben aandelen een vaste looptijd?

 

Een aandeel vervalt niet en heeft geen einddatum waarop ze niet meer geldig zijn.

 

Zijn aandelen risicovolle beleggingen?

 

Aandelen zijn, wat men noemt “risicokapitaal”. Als aandeelhouder deel je mee in de winst, maar ook in het verlies van de onderneming.

Als het bedrijf waarvan je aandelen hebt gekocht verlieslatend is, dan zullen de aandelen zakken in waarde. In geval van faillissement zullen eerst de schuldeisers terugbetaald worden, en pas later, indien er nog iets overblijft, de aandeelhouders. Met andere woorden: je maakt in dat geval weinig kans om nog iets van je geld terug te zien.

 

De voor- en nadelen van aandelen

 
  • Het rendement van aandelen kan hoger zijn dan van bijvoorbeeld obligaties of van een spaarrekening.
  • Beleggen in aandelen vraagt een actieve houding, de nodige tijd en kennis van zaken.
  • Beleggen in aandelen is risicovol. Je kan winst maken, maar je kan ook je volledige inleg kwijtraken.
  • Er zijn hoge kosten verbonden aan aandelen als je niet zo vaak en met kleine bedragen belegt.