Aandelen kopen en verkopen

2 min

Wat is het verschil tussen nieuwe en beurgenoteerde aandelen?

 

Aandelen kan je op twee momenten kopen:

 

1. Bij de uitgifte ervan, op de primaire markt

 

Nieuwe aandelen worden niet onmiddellijk verhandeld op de beurs. Eerst krijgen beleggers de mogelijkheid om in te schrijven op de nieuwe aandelen. Dit noemt men ook de inschrijvingsperiode. Enkele voordelen ten opzichte van beursgenoteerde aandelen: je betaalt geen beurstaks en bij een succesvolle beurslancering kan het aandeel al op de eerste beursdag een mooie koersstijging maken.

 

2. Op gelijk welk moment

 

Als de inschrijvingsperiode voorbij is volgt de emissie, de dag dat de aandelen verhandelbaar worden op de beurs. Beursgenoteerde aandelen hebben een beurskoers: dat is de prijs waartegen het aandeel op de beurs kan gekocht en verkocht worden. De beurskoers hangt af van vraag en aanbod.

 

Waar kan je aandelen kopen en verkopen?

 

Wanneer je besluit aandelen te (ver)kopen, kan  je dit niet rechtstreeks op de beurs doen. Dat kan alleen via een tussenpersoon (bank- of beursvennootschap, internetbroker). Die voert alle aan- en verkopen voor je uit. Voor deze diensten betaal je een vast bedrag aan kosten.

 

Moet je een effectenrekening openen?

 

Voordat je gedematerialiseerde aandelen kunt kopen, zal je een effectenrekening moeten openen en daar een bedrag op storten. Met het tegoed op de rekening kunnen de aandelen aangekocht worden. Wanneer je aandelen verkoopt stort de bank de opbrengst op je effectenrekening.

Als je aandelen op naam wil aankopen moet je geen effectenrekening openen, deze worden ingeschreven in een register.

 

Wat zijn beursorders?

 

Een beursorder is een instructie die je aan een tussenpersoon (bank, makelaar,..) geeft.

Met die instructie geef je aan wanneer, voor welk bedrag en onder welke voorwaarden je aandelen wil (ver)kopen. Hieronder enkele voorbeelden van beursorders.

 

1. Marktorder

 

Een order tegen marktprijs laat toe onmiddellijk aandelen te kopen of te verkopen tegen elke prijs.

 

2. Limietorder

Als je een limietorder geeft, wil je aandelen (ver)kopen, maar niet boven of onder een bepaalde prijs. Je stelt met andere woorden, een limiet in.

 

3. Stop loss-order

 

Bij een stop loss-order geef je de opdracht om te verkopen als de koers naar een bepaald niveau zakt.

Je geeft met andere woorden een limiet aan vanaf wanneer je je aandelen wenst te verkopen.

 

4. Stop limiet order

 

Een stop limiet order wordt geactiveerd wanneer een bepaalde koers wordt bereikt. Een stop limiet order verandert dan in een limiet order.

Klinkt dit alles nog als chinees in je oren of heb je zin om meer te leren van aandelen, obligaties of wil je een stapje verder. Check dan de website clubbeleg.be of ga naar de site van Wikifin voor meer info.