Geld afhalen wanneer ik maar wil?

 Je kan je geld afhalen wanneer je het nodig hebt, maar good to know:

 

Limieten voor geldafhalingen

 

Er zijn limieten op het bedrag dat je op een dag of week kan afhalen bij geldautomaten. Je kan deze limiet controleren bij je bank (bv. via hun website). 

Bij de meeste banken kan je deze limieten ook tijdelijk verhogen.

Weet dat een handelaar in ons land volgens de wet maximaal 3.000 € in cash mag accepteren.   

 

Kosten geldafhalingen

 

In België bestaat er een overeenkomst die bepaalt dat je 24 keer per jaar gratis geld kan afhalen aan geldautomaten met je debetkaart, ongeacht de bank waarbij je dit doet.

Opgelet: er kunnen bijkomende kosten zijn als je op reis bent. Deze kosten worden niet in rekening gebracht door je bank, maar door de beheerder van de geldautomaat in het buitenland.

Als je geld afhaalt met een kredietkaart, is dit niet gratis. Je kan de lijst met de kosten via de website van je bank raadplegen.

 

Locatie & openingstijden

 

Ben je op zoek naar een geldautomaat, gebruik dan de ATM-finder van Febelfin. Geldautomaten zijn over het algemeen 24u/7 geopend, als ze zich buiten bevinden. Er kunnen andere openingstijden gelden voor geldautomaten binnen. 

Controleer de openingstijden van je bank voor geldafhalingen aan de balie.

 

Beschikbaar saldo

 

Zorg ervoor dat je genoeg geld op je rekening hebt staan voor de afhaling die je wilt doen. Anders kan je bank de afhaling weigeren of kosten aanrekenen als je rekening in het rood gaat.

 

Wat als ik een groot bedrag wil afhalen?

 

In principe zal de afhaling van een groot bedrag niet mogelijk zijn bij geldautomaten door de limieten die er gelden. Je moet dan contact opnemen met je bank. 

De bank kan je dan een aantal vragen stellen. Waarom? Omdat je bank een zorgplicht heeft om het witwassen van geld (=zwart of illegaal geld omzetten naar officieel geld) en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

 

 Er zijn andere mogelijkheden

 

Je kan ook andere manieren van betalen overwegen, zoals betalen met de bankkaart, betalen met de smartphone of overschrijvingen.

Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust aan je bank of kijk het na op hun website.