Hoe kan ik mijn zakgeld veilig bewaren?

Je krijgt voor de eerste keer zakgeld, spannend hé? Of het nu van je ouders of grootouders komt of je er zelf voor bent gaan werken. Het is net zo belangrijk om te weten hoe je dit geld veilig bewaart om onaangename verrassingen te voorkomen.  

 

Zet het op een bankrekening

 

Een bankrekening openen kan een belangrijke stap zijn om te leren verantwoord en veilig met geld om te gaan. 

Veel banken bieden rekeningen aan speciaal ontworpen voor jongeren. Met een bankrekening is niet alleen je zakgeld veilig, maar kan je ook betalingen doen met je bankkaart en/of smartphone en je uitgaven nakijken. Soms hangt het volledige gebruik en de toegang tot bankrekeningen of van de leeftijd. Controleer dit dus zeker als je jonger dan 18 bent. Normaal gezien is ook de toestemming van je ouders nodig in dit geval. 1 ding is zeker: een bankrekening is veel veiliger dan je cash gewoon thuis bewaren.   

 

Heb je het geld niet direct nodig? Zet het op een spaarrekening

 

Een spaarrekening openen is een heel goed idee om je zakgeld te laten groeien. In tegenstelling tot cash of een zichtrekening, kan je met een spaarrekening rente verdienen op het geld dat je stort. 

Je geld is ook veilig bij de bank, beschermd tegen verlies en diefstal. En spaarrekeningen (en zichtrekeningen) zijn ook nog eens gedekt door garanties wanneer een bank failliet zou gaan

 

Bewaar niet te veel cash

 

Te veel cash thuis bewaren of op zak hebben heeft verschillende risico’s. Cash kan gemakkelijk verloren gaan. Er is dan geen manier om verloren geld terug te vinden of te recupereren, wat bij een bankkaart of bankrekening wel kan. Bovendien is het bij diefstal onmogelijk om het gestolen geld terug te vinden, in tegenstelling tot een bankkaart of betaalapp, die je meteen kan blokkeren via Card Stop (078/170 170).

Kortom, door deze tips te volgen, kan je niet alleen je geld veilig houden, maar ook leren om er verantwoordelijk mee om te gaan.