Als je een bankrekening opent of bepaalde transacties wilt doen, vraag je je misschien af waarom de bank je zoveel vragen stelt. Je hebt geen criminele bedoelingen, dus waarom? Eigenlijk zijn deze vragen er niet om je lastig te vallen, maar om de samenleving te beschermen. Door de gevraagde info door te geven, help je het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Hieronder leggen we je uit waarom dit belangrijk is.

 

Een rekening openen: welke info heeft je bank nodig?

 

Als je een rekening opent, moet de bank eerst controleren wie je bent. Ze doet dit aan de hand van je identiteitskaart en verzamelt informatie zoals je naam, voornaam, geboortedatum en -plaats en (indien mogelijk) adres. Voor bedrijven worden ook aanvullende gegevens gevraagd, zoals bijvoorbeeld het adres van de maatschappelijke zetel. De bank kan je ook vragen waarom je deze rekening wilt openen en waar het geld dat je gaat storten vandaan komt.

 

Grote bedragen storten en afhalen

 

Als je grote bedragen stort of afhaalt, kan de bank ook aanvullende vragen stellen. Dit is een wettelijke verplichting in het kader van de strijd tegen het witwassen van geld. Er is sprake van witwassen als je de illegale herkomst van geld verbergt door het voor te stellen als eerlijk verdiend geld. De bank moet waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat deze transacties geen verband houden met criminele activiteiten. Door deze vragen te stellen, beschermen ze niet alleen jouw geld, maar ook de samenleving als geheel.

 

Waarom stelt je bank je vragen?

 

Maak je geen zorgen als de bank je weer om je identiteitskaart vraagt of vragen stelt over een transactie. Dit is niets persoonlijk. De bank moet de wet volgen en haar klanten kennen om te controleren of transacties normaal zijn volgens het profiel van elke klant. Deze veiligheidsmaatregelen zijn normaal en worden regelmatig herhaald.

 

Waarom moet je deze informatie geven?

 

Door je gegevens te geven, kan de bank de veiligheid van je rekening en je transacties garanderen. Als de bank weet wie je bent, kan ze snel reageren bij een probleem. Deze info helpt de bank ook om verdachte transacties op te sporen en te melden. Wees gerust, al je gegevens zijn veilig en je privacy is beschermd. Vergeet niet je gegevens bij te werken als er iets verandert, bv. wanneer je bent verhuisd.  

 

Heb je vragen aan de bank?

 

Aarzel niet om je bank om uitleg te vragen. Bekijk voor meer info onze brochure, waarin deze procedures en het belang ervan in detail worden uitgelegd.