Werken als jobstudent: vanaf wanneer en hoeveel?

Kan je niet wachten om wat extra centjes te verdienen als jobstudent? Begrijpelijk! Weet wel dat er een aantal regels zijn: je moet oud genoeg zijn en mag niet té veel verdienen.

 

Vanaf wanneer mag je als jobstudent werken?

 

Om als jobstudent aan de slag te gaan, moet je 16 jaar zijn.  Er bestaan uitzonderingen: het kan ook als je 15 jaar oud bent én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd. Daarnaast zijn er speciale regels en beperkingen voor bepaalde groepen, zoals minderjarigen, deeltijdse studenten of buitenlandse studenten. Om meer te weten, neem je best een kijkje op de website Student@Work.

 

Hoeveel mag je werken?

 

Je mag  600 uur per jaar werken. Dan moet je minder sociale bijdragen betalen.
Je kinderbijslagfonds legt regels op over het aantal uren dat je per kwartaal mag werken. Die regels moet je respecteren.

Deze grenzen mag je niet overschrijden. Doe je dat toch, dan is het mogelijk dat:

  • je zelf belastingen moet betalen;
  • je ouders meer belastingen moeten betalen omdat je niet meer 'ten laste' bent van hen.

Ik ben bijna afgestudeerd. Tot wanneer mag ik als jobstudent werken?

 

In principe word je niet langer als student beschouwd als je afgestudeerd bent en geen verantwoordelijkheden meer hebt ten aanzien van je school, universiteit, hogeschool…

Maar stel dat je eind juni afgestudeerd bent, dan kan je tijdens de zomervakantie nog als student werken. De RSZ aanvaardt dat je als student kan werken tot 30 september van hetzelfde jaar en nog steeds kan genieten van een vermindering van sociale zekerheidsbijdragen.