Wat moet ik doen voor ik mijn eerste job start?

Aan je eerste baan beginnen is een belangrijke stap in je leven. Hier is wat advies en informatie om je te helpen een goede start te maken in dit nieuwe professionele avontuur!

 

Breng hen op de hoogte van de verandering van je status

 

Wanneer je je eerste baan krijgt, moet je de openbare dienst voor tewerkstelling waar je bent ingeschreven op de hoogte brengen van de wijziging van je status.

 

Open je eigen bankrekening

 

Wanneer je begint te werken, zal je werkgever je salaris automatisch op je zichtrekening storten.

 

Lees je arbeidscontract zorgvuldig

 

Zorg ervoor dat je je contract begrijpt voordat je tekent. Er zijn verschillende soorten arbeidscontracten in België, waaronder arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, van onbepaalde duur, tijdelijke contracten en stagecontracten. Elk contract is verschillend.

Lees in elk geval altijd goed de voorwaarden van je arbeidsovereenkomst, zoals de duur, het salaris, de werkuren, enz.

 

Leer je loonbrief lezen

 

Je loonbrief leren lezen is essentieel om je loon goed te begrijpen. Een loonbrief heeft verschillende belangrijke rubrieken, zoals brutoloon, sociale bijdragen en nettoloon. Lees dit artikel voor meer informatie.

 

Kijk je sociale voordelen na

 

Veel werkgevers bieden voordelen zoals maaltijdcheques, vervoersabonnementen en verzekeringen. Wat dat laatste betreft, zoek uit welke verzekering je werkgever aanbiedt (ziekte, ongeval, enz.) en vul die indien nodig aan met een persoonlijke dekking.

 

Sluit je aan bij een ziektefonds

 

Het is belangrijk om je aan te sluiten bij een ziekenfonds als je wilt profiteren van de sociale zekerheid en gedekt wilt zijn voor gezondheidszorg. Tot je 25e (tenzij je al werkt) ben je tijdens je studie en stage gedekt door het ziekenfonds van je ouders. Zodra je echter begint te werken, word je niet langer beschouwd als afhankelijk van hen.

Op dat moment moet je je inschrijven bij het ziekenfonds van je keuze. Dit zorgt ervoor dat je gedekt bent in geval van ziekte of ongeval en dat je medische kosten worden vergoed.

 

Vraag informatie over vakantie voor jongeren

 

In België is de betaalde vakantie gebaseerd op het aantal dagen dat je het jaar voordien gewerkt hebt. Tijdens het eerste werkjaar is er dus geen betaalde vakantie en het is ook mogelijk dat je het jaar daarop geen recht hebt op 20 vakantiedagen. Het is echter mogelijk om onder bepaalde voorwaarden “jeugdvakantie” aan te vragen.

Neem voor meer informatie contact op met de RVA.

 

Interesse in sparen en beleggen

 

Wanneer je je eerste salaris krijgt, kun je gaan nadenken over hoe je je geld wilt uitgeven, wat je doelen op lange termijn zijn en hoe je je uitgaven wilt bijhouden. Door je uitgaven de eerste paar maanden goed in de gaten te houden, kun je begrijpen hoeveel je kunt sparen en met concrete doelen voor ogen kun je een passende strategie bedenken. Een bankmedewerker kan je altijd adviseren over hoe je je geld voor je kunt laten werken.

Op deze site vind je een hele rubriek over sparen en beleggen.