Wat is een spaarrekening en hoe werkt het?

Met een spaarrekening kun je geld storten om het te laten groeien. Het geld dat op dit type rekening wordt gestort, levert rente op, waardoor je spaargeld op een veilige manier kan groeien. 

 

Wat is het verschil met een zichtrekening?

 

Met een zichtrekening kun je jouw dagelijkse geldzaken beheren. Dankzij een zichtrekening kan je geld afhalen, overschrijvingen doen, domiciliëringen aanvragen of betalen met je bankkaart. Het verschil met een spaarrekening: daar kun je geen bankkaart aan koppelen of rechtstreeks geld overschrijven naar de rekening van iemand anders. Met een zichtrekening is dit allemaal mogelijk.

 

Hoe werkt een spaarrekening? 

 

Als je een spaarrekening opent, stort je geld en in ruil daarvoor betaalt de bank je rente in de vorm van een basispremie en een getrouwheidspremie. De basispremie is de rente op het gestorte bedrag, dagelijks berekend en eenmaal per jaar uitbetaald. De getrouwheidspremie is een extra rente die wordt betaald op geld dat gedurende 12 maanden op de rekening blijft staan.

 

Kun je op elk moment bij je geld?

 

Ja, je kunt op elk moment geld opnemen van je spaarrekening door het over te schrijven naar je zichtrekening.

 Waar kan ik een spaarrekening openen?

 

Om een spaarrekening te openen kun je naar het plaatselijke kantoor van de bank van je keuze gaan of dit via de website van de bank doen. Veel banken bieden online spaarrekeningen aan die je eenvoudig en gratis via hun website kunt openen.  

 

 Kan iedereen een spaarrekening openen?

 

Ja, normaal kan iedereen een spaarrekening openen, er is hiervoor geen minimumleeftijd.

 

Hoe de verschillende spaarrekeningen van mijn bank ontdekken? 

 

Voor meer info over de verschillende spaarrekeningen die je bank aanbiedt, kan je de webpagina van je bank raadplegen waarop de tarieven en voorwaarden voor elke spaarrekening worden vermeld. Bovendien staat de spaarrekening met het hoogste rendement op het einde van een periode van 12 maanden (basisrente + getrouwheidspremie) bovenaan deze pagina.

 Op de webpagina van je bank vind je ook info over de volgende diensten:

  • de spaarcalculator waarmee je kunt nagaan in hoeverre de basisrente en de getrouwheidspremie al verdiend zijn en dus kunt inschatten of dit invloed heeft op een geldopname;
  • de Wikifin-spaarsimulator: een eenvoudig overzicht van de spaarrekeningen per bank;
  • de bankoverstapdienst, die je helpt om van bank te veranderen.

Lees ook ons artikel “Zo kies je een spaarrekening op maat” om er meer over te weten te komen!