Waarom sparen voor je pensioen?

Sparen voor je pensioen is een belangrijke financiële beslissing, zelfs voor jongeren. Hoewel je pensioen nog ver weg lijkt, kan vroeg beginnen sparen een enorm verschil maken op lange termijn.

 

Je wilt een comfortabel pensioen

 

Om comfortabel te kunnen leven nadat je met pensioen gaat is er vaak meer nodig dan wat het wettelijke pensioen van de overheid biedt en meer dan het aanvullende pensioen dat je hebt opgebouwd via je werkgever. Dit komt omdat dagelijkse kosten blijven stijgen, maar ook omdat je extra geld nodig hebt om persoonlijke dromen (bv. verre reizen) te kunnen waarmaken. 

 

Je kan genieten van een samengestelde interest

 

De samengestelde interest is de interest die wordt verdiend op reeds opgebouwde interest, waardoor de waarde van je spaargeld na verloop van tijd flink kan toenemen.

Hoe jonger je begint met sparen, hoe meer je profiteert van de voordelen van de samengestelde interest. Zelfs kleine bedragen die je regelmatig spaart, kunnen in de loop van tientallen jaren veel groeien.

Vind je dit een moeilijk onderwerp? Kijk dan eens naar deze grafiek, die toont waarom de samengestelde interest zo’n voordeel kan zijn. 

 

Je wil financieel onafhankelijk blijven

 

Door te sparen voor je pensioen kun je financieel onafhankelijk blijven als je met pensioen gaat. Je zult niet afhankelijk zijn van je kinderen of andere familieleden om je te onderhouden. Goede besparingen geven je ook de vrijheid om zelf je levensstijl te kiezen als je met pensioen gaat.

 

Je kunt profiteren van belastingvoordelen

 

In België word je fiscaal gezien aangemoedigd om aan pensioensparen te doen. De bijdragen die je stort op een pensioenspaarrekening kunnen worden afgetrokken van je belastbaar inkomen. Met andere woorden: je kunt een deel van het geld dat je investeert in pensioensparen aftrekken van je belasting. Lees dit artikel over pensioensparen voor meer info.

 

Je wilt je voorbereiden op het onverwachte

 

Het leven is onvoorspelbaar en het is een goed idee om voorbereid te zijn op mogelijke financiële problemen, die je ook kunnen overkomen als je met pensioen gaat.

Goed pensioensparen kan een bescherming zijn in geval van nood of onvoorziene uitgaven.