Waar kan ik een bankrekening openen?

Een bankrekening openen is een eenvoudige en belangrijke stap voor het beheren van je geldzaken, het ontvangen van je loon, bv. van een studentenjob, het betalen van rekeningen, ... Je kan een bankrekening openen bij een groot aantal banken in België.

 

Kies je bank 

 

Vergelijk het aanbod en de kosten van de verschillende banken om de bank te kiezen die het best bij je past. Deze tips zullen je helpen de juiste keuze te maken. 

Veel banken hebben bankrekeningen speciaal voor jongeren. Elke bank stelt ook een minimumleeftijd vast voor het openen van een betaalrekening (meestal 12 jaar). Onder deze leeftijd is de toestemming van één van de ouders/voogden nodig.

 

Online of in het kantoor

 

Bij sommige banken kan je een bankrekening volledig online openen, terwijl je bij andere banken naar een kantoor moet. Je kunt altijd de details van de bank die je kiest controleren door contact met ze op te nemen of door dit na te kijken op hun website.

 

Bereid de nodige documenten voor

 

Als je naar een bankkantoor gaat, zal de bank je om je identiteitskaart vragen om de wettelijk vereiste informatie te krijgen. We hebben het dan over de achternaam, voornaam, geboortedatum, geboorteplaats en woonplaats.

Als je je rekening online opent, moet je een kopie van beide zijden van je ID opsturen. Soms is het ook mogelijk om een zichtrekening te openen met je ID en een kaartlezer, of via de app itsme.

Meer info nodig? Lees het artikel over zichtrekeningen en over spaarrekeningen.