Ik ben 18 geworden: wat verandert er aan mijn bankrekening?

Wanneer je 18 wordt, veranderen er een aantal dingen aan je bankrekening.

 

Volledige toegang en beheer

 

Als je 18 wordt, ben je volwassen, wat betekent dat je jouw geldzaken zelf kunt beheren. Voor je bankrekening betekent dit dat je de volledige toegang krijgt, zodat je alles kunt doen zonder toestemming of toezicht van je ouders of voogden.

Je kunt ook nieuwe rekeningen openen, kredietkaarten aanvragen, leningen afsluiten, enz. 

 

Rekeningen omzetten

 

Als je een bankrekening voor jongeren hebt (spaarrekening of zichtrekening), kan je bank deze omzetten in een rekening voor volwassenen. Afhankelijk van de bank kan dit op een later tijdstip (bijvoorbeeld rond je 25ste). De voorwaarden en kosten kunnen vanaf dat moment veranderen, dus het is belangrijk om de nieuwe voorwaarden goed na te kijken.

De meeste banken informeren je over komende wijzigingen. Dat is een goed moment om de voorwaarden zorgvuldig te bekijken en eventueel een bank te kiezen die beter bij je past als volwassene.

 

Wijzigingen in opname- en betalingslimieten

 

De opname- en betalingslimieten van jouw rekening en bankkaart kunnen worden verhoogd. Voor je 18 bent zijn deze limieten vaak beperkt om veiligheidsredenen.

 

Belang van financiële educatie

 

Ouder worden en financieel onafhankelijk worden is een belangrijke stap. Het is een goed idee om bij te leren over het beheren van geld, sparen en verantwoord omgaan met kredieten om een goede financiële basis te ontwikkelen. Hiervoor ben je op deze website aan het juiste adres 😉.