Ook jongeren kunnen schulden hebben

2 min

Schulden? Het kan ook jonge mensen overkomen. Een financiële tegenslag, ziekte, afkomst, … Rode cijfers zijn soms dichterbij dan je denkt.

Bijna de helft van de tieners en twintigers zit met geldzorgen (bron: studie 2020, Febelfin). De aard van die geldzorgen is sterk leeftijdsgebonden:

  • bij de 15-19 jarigen gaat dit over nieuwe kleren (34%), hobby’s (33%) en festivals (28%)
  • bij de 26-30 jarigen over de afbetaling of huur (36%) en kunnen sparen (35%)
  • bij wie niet studeert en nog thuis woont, is dit de afbetaling (33%) en andere kosten (24%) van zijn/haar auto

Een op de acht bevraagde jongeren en jongvolwassenen heeft zelfs zware financiële problemen. Er zijn enkele factoren die ervoor kunnen zorgen dat je sneller in de problemen kan komen, zoals sociale druk of je financiële gezinssituatie. Zoek zeker hulp.

Het is belangrijk dat je weet dat het bij jou niet zo hoeft te gaan. Probeer ervoor te zorgen dat je nooit meer uitgeeft dan dat je financieel aankan. Zo blijft je budget gezond. Hoe je dat doet, lees je hier.

 

Getuigenis van Tim V.:

Ik kreeg mijn eerste schulden toen ik 13 jaar oud was. Ik dacht er te makkelijk over. Ik liep over een terrein waar je niet mag lopen. Boete. Op een gegeven moment kreeg ik een scooter, toen ik een jaartje of 15 was. Ik ging veel te hard rijden. Bij doorgetrokken streep inhalen. ‘Wheelies’ maken. Dus ook verkeersboetes. Ik dacht er echt te makkelijk over. Op een gegeven moment had ik al € 5000,- schuld toen ik 16 was. Nog nooit had ik een boete betaald. Mijn vrienden: hun moeders betaalden hun boetes altijd. En die van mij werden niet betaald. Dus dan dacht ik: ik betaal ook niet. Een jaar later had ik al € 10.000,- schuld of zo. En volgens mij is het daarna verdubbeld. Ik denk er gewoon te makkelijk over. Of ik heb de brief niet gezien. Dan denk ik: whatever, ik zie wel. Op een gegeven moment is die boete ook weer € 1.000,-, dan wordt-ie € 1.500,- en dan € 2.000,- of zo. Daar had ik er ook al een stuk of 3, 4 van. Toen had ik voor m’n 18de al meer dan €20.000,- schuld.