Ik kan mijn schuldenproblemen niet zelf oplossen: wat nu?

2 min

Soms zijn je problemen zo groot geworden dat je niet meer zonder hulp kan. Wat zijn de volgende stappen dan?  

 

Spreek erover met iemand die je vertrouwt en die je misschien kan bijstaan

Als je de aanpak van je problemen niet alleen aankan, is de eerste stap iemand in vertrouwen nemen en erover praten. Vraag die persoon om raad en vraag of hij/zij jou wil helpen bij het aanpakken van jouw problemen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Deze persoon kan samen met jou contact opnemen met de schuldeisers om hen te vragen naar een afbetaalplan dat voor jou haalbaar is. Als je contact opneemt met je schuldeiser en je probleem uitlegt, dan kan het zijn dat zij bereid zijn om afspraken met jou te maken.
  • Je vertrouwenspersoon kan jou bijstaan wanneer je contact opneemt met het JAC, het CAW of het OCMW van jouw gemeente. Het is niet altijd simpel om de stap naar hulp te zetten. Als iemand kan meegaan in het begin, kan dit voor jou een duwtje in de rug zijn.
 

Zoek professionele hulp

Als je niemand in vertrouwen wil of kan nemen, neem dan meteen zelf contact op met een professionele hulpverlener. Het is belangrijk dat je voor jouw schulden meteen de hulp krijgt van mensen die hiervoor geschoold zijn en jouw schulden met kennis van zaken kunnen aanpakken.

Deze stap kan een aantal voordelen bieden:

  • Het kan je meer rust geven dat iemand die weet hoe het moet, jouw schulden helpt aan te pakken.
  • Schuldeisers zullen bij contact met een hulpverlener misschien tegemoetkomingen doen die voor jou haalbaar zijn.

Professionele hulp krijg je van de mensen van het JAC, het CAW en het OCMW van jouw gemeente. Aarzel niet te bellen of even langs te gaan om jouw probleem uit te leggen!

 

Welke hulp wordt aangeboden?

Heb je niet al te grote schuldproblemen of heb je het vooral moeilijk met het afstemmen van je uitgaven en inkomsten, dan zijn budgetbegeleiding of budgetbeheer, al dan niet in combinatie met schuldbemiddeling, de meest passende hulpvormen:

 
 

AIs je schuldenproblematiek zeer ernstig dan is een collectieve schuldenregeling een mogelijke oplossing: