Don'ts bij schulden

2 min

Doe deze zaken vooral niét wanneer je met schulden worstelt. 

  • Het zoeken naar een oplossing uitstellen. Heb je schulden die je niet meteen kan terug betalen, stel het dan niet uit om er iets aan te doen. Hoe langer je wacht met actie om iets aan je schulden te doen, hoe moeilijker om ze kwijt te raken.
  • Je post niet meer openen. De brieven niet meer openen omdat je weet dat er geld gevraagd wordt, met interesten die zich opstapelen, is geen optie. Dit zal niets veranderen aan je situatie en je zal steeds meer geld verschuldigd zijn aan je schuldeisers. Doe de brieven open en sorteer ze. Maak een overzicht. Bespreek afbetaalmogelijkheden met je schuldeisers of zoek hulp.
  • Hopen dat het overwaait. De kans dat een schuldeiser jou zal ‘vergeten’ of dat hij jou uit begrip met rust zal laten bestaat niet. Pak schulden aan.
  • Een lening aangaan om je andere schulden te betalen. Dit is géén oplossing. Je moet met je nieuwe lening schulden betalen die je niet kon betalen, maar moet op je nieuwe lening ook interesten betalen. Zo beland je in een vicieuze cirkel.
  • Vluchten. Door weg te vluchten, zal de schuldenberg zich enkel opstapelen. Je wilt niet je hele leven vluchten van je schuldeisers. Kies ervoor om naar een oplossing te streven.
  • Illegale manieren om aan geld te geraken. Het heeft weinig zin om je in te laten met mensen die jou illegale zaken kunnen aanbieden zoals zwartwerk, drughandel, en dergelijke. Dat brengt je alleen maar in de problemen. Probeer na te denken over legale manieren om wat geld bij te verdienen.
  • Je laten bijstaan door louche figuren. Ga niet in op mensen die je willen helpen maar die je niet kent. Betrouwbare hulp kan je krijgen van mensen waar je zelf vertrouwen in hebt en van de mensen van het JAC, het CAW en het OCMW van je gemeente.

Lees hier wat je best wel doet wanneer je in de schulden zit.