De risico’s van een krediet: wat je moet weten

Een krediet kan een nuttig hulpmiddel zijn, of het nu is om een opleiding te financieren, een auto te kopen of een huis te kopen. Maar het is ook goed om te weten dat het risico’s met zich meebrengt.

 

Buitensporige schulden

 

Één van de grootste risico's van een krediet zijn buitensporige schulden. Als je geld leent, moet je dat geld terugbetalen met rente. Als je meerdere leningen hebt of als je meer leent dan je normaal gezien kunt terugbetalen, kun je in financiële problemen komen. 

Dit kan leiden tot problemen met het terugbetalen van de maandelijkse aflossingen. Als je er niet in slaagt om op tijd terug te betalen, kunnen boetes en extra rente zich opstapelen.

Als je je in een dergelijke situatie bevindt, neem je best zo snel mogelijk contact op met je kredietgever

Je kunt ook in een schuldenberg terechtkomen, wat betekent dat je om de ene lening terug te betalen in de verleiding kunt komen om nog een lening af te sluiten, wat al snel onhoudbaar kan worden.

 

Verlies van controle over je financiën 

 

Een lening afsluiten betekent dat je een financiële verplichting aangaat voor de lange termijn. Als je je uitgaven niet goed beheert, kun je snel de controle over je budget verliezen. In elk geval zal je kredietgever samen met jou onderzoeken of je de lening kunt terugbetalen.  

We raden je ook aan om een budget op te stellen, zodat je precies weet hoeveel je elke maand moet betalen en je uitgaven op basis daarvan kunt plannen.

Je kunt je uitgaven ook bijhouden met apps of tools om impulsaankopen te voorkomen.

Kortom: een krediet kan een nuttig financieel hulpmiddel zijn wanneer het verantwoord wordt gebruikt.