De grote huizenjacht: de kortste weg naar je droomhuis

Eens je weet wat je maximumbudget is, kan je aan de grote zoektocht naar de ideale koopwoning beginnen. Hoe pak je dat systematisch en verstandig aan?

Oké, je hebt ondertussen een precies idee hoeveel geld je zelf kunt en wilt besteden aan je woning en hoeveel je kunt lenen. Zo kom je automatisch tot het bedrag dat je maximum kunt betalen. Maar hoe ga je dan te werk voor een geslaagde huizenjacht?

Maak een checklist

 

Een woning zoeken en kopen gaat met veel emoties gepaard, dus kan het handig zijn om een beetje objectiviteit in te bouwen. Zo is het nuttig om een heel concrete wenslijst of checklist te maken van dingen die zeker aanwezig moeten zijn. Dat kan voor iedereen verschillen – ook tussen partners. Tracht samen een lijstje op te maken van dingen die echt aanwezig moeten zijn én een lijstje van no go’s. Een voorbeeld:

  • Zeker wel:
    • Terras van minstens 20 m2
    • 3 slaapkamers
    • Garage of box
  • Zeker niet:
    • Drukke straat
    • Inkijk van buren

Gericht zoeken

 

Vervolgens kan je gericht op zoek binnen een bepaalde regio. Dat gaat het makkelijkst via een van de vele immowebsites. Je kan zoekopdrachten aanmaken en je via mail op de hoogte laten brengen zodra er een nieuwe woning is die aan jouw eisen voldoet.

Schakel zeker ook vrienden en familie in en kijk zelf goed rond in je favoriete buurten. Ook handig: een makelaar opzoeken. Leg hem precies uit wat je wil en wat je kan besteden.

Huisbezoek

 

Als je een woning hebt ontdekt die aan je criteria voldoet en je aanspreekt, neem dan contact op met de eigenaar of de makelaar voor een huisbezoek. Bezoek het huis van onder tot boven en neem alles goed in je op. Voel je je wat onzeker, neem dan iemand mee met meer verstand van zaken. Wees kritisch en let op eventuele problemen: opstijgend grondvocht, een lekkend dak, versleten ramen... Hou er rekening mee dat niet alles perfect hoeft te zijn, maar dat moet zich dan wel in de prijs weerspiegelen.

Stel vragen

 

Een huisbezoek is ook het moment om meer te weten te komen over de woning. Waarom gaat de eigenaar weg? Hoe lang heeft hij/zij er gewoond? Hoe is de relatie met de buren?

Tracht ook te weten te komen hoeveel andere geïnteresseerden zijn. Pols eventueel naar mogelijkheden om onder de vraagprijs te bieden.

Papierwerk

 

Bij het huisbezoek zal je doorgaans al heel wat interessante documenten kunnen raadplegen, we zetten ze hier op een rijtje.

  • EPC-attest, kort voor energieprestatiecertificaat. Dit vertelt hoe energiezuinig de woning is. Dit attest verschilt naargelang je in Vlaanderen, Wallonië of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont.
  • Stedenbouwkundig uittreksel: zo kom je te weten of er bouwovertredingen zijn begaan.
  • Bodemattest: hierdoor weet je of de bodem al dan niet vervuild is. In Vlaanderen is ook een asbestcertificaat vereist bij de verkoop van een gebouw.
  • Overstromingsgevoeligheid: is er risico op overstromingen op deze locatie?
  • Elektriciteitskeuring: hierin kom je te weten of de elektrische installatie in orde is. Als dat niet het geval is, moet je ze als nieuwe eigenaar in orde laten zetten én herkeuren binnen de achttien maanden na het verlijden van de akte. Een elektricien kan je snel vertellen hoeveel dat kan kosten

Al deze info helpt je om in te schatten of de woning aan je wensen en verwachtingen voldoet. Soms kan het een goed idee zijn om later nog eens terug te keren naar de woning, eventueel met een deskundige erbij.

Bij de eerste woning die je bezoekt, zal het wellicht niet gebeuren, maar ooit komt er een moment dat je klaar bent om een bod uit te brengen. Daar lees je alles over in dit artikel.