Bij de notaris: de laatste formaliteiten

Wanneer je voor de eerste keer een woning koopt, is dat waarschijnlijk ook de eerste keer dat je een notaris van dichtbij ziet. Wat mag je zoal verwachten?

Je hebt je droomwoning gevonden, en beter nog: de verkoper is bereid om ze aan jou te verkopen tegen een onderling afgesproken prijs. De bank heeft je diep in je ogen (en in je rekeningen) gekeken en besloten je een lening toe te kennen. Dan moet er nog één ding gebeuren, en dat is de verkoop officieel maken. Dat doe je per definitie bij de notaris.

Maar waarom duurt het zo lang eer het zo ver is, hoe werkt dat nu eigenlijk met dat geld en welke kosten zijn er gemoeid met zo’n verkoop?

 

Waarom wachten?

 

Soms kan het een beetje frustrerend zijn: nu heb je een woning gevonden, maar je mag er toch nog niet zomaar in intrekken. Dat komt onder andere omdat de notaris verplicht is om een aantal opzoekingen te doen en die kosten tijd (en geld). Is de verkoper wel degelijk eigenaar van de woning? Zijn alle papieren in orde (elektrische keuring, bodemattest, stedenbouwkundig uittreksel, asbestcertificaat, energieprestatiecertificaat…). Eén geruststelling: de akte moet verleden worden binnen de vier maanden na de ondertekening van het compromis.

Kostenoverzicht

 

Je weet ondertussen al dat er bij de aanschaf van een woning meer komt kijken dan enkel de verkoopprijs. We zetten de belangrijkste kosten even op een rijtje, want het is de koper die ze betaalt

  • Verkoopprijs. Het geld dat de verkoper krijgt voor zijn woning. Dit bedrag wordt door de notaris doorgestuurd naar de verkoper. Het geld van de bank waar je geleend hebt en jouw eigen inbreng plus je voorschot staan al op de derdenrekening van de notaris bij het verlijden van de akte. Ongeveer twee weken voor het zo ver is, zal de notaris je vragen dit in orde te brengen.
  • Belastingen: hier zijn het vooral de zogenaamde “registratierechten” die doorwegen. Gelukkig zijn er reducties mogelijk.
  • Administratieve kosten: overheden rekenen kosten aan voor opzoekingen van stedenbouwkundige, kadastrale en andere documenten, de notaris int die en stort door.
  • Kosten van derden: de bank rekent dossierkosten en schattingskosten aan, de notaris int en stuurt door.
  • Kosten voor het notariskantoor. De notaris ontvangt ook een wettelijk vastgelegd ereloon en nog een aantal werkingskosten.

Het verlijden van de akte

 

Het grote moment is aangebroken. Nu word je officieel eigenaar van de woning. Eerst zal de notaris je vragen om de kredietakte te tekenen. Vervolgens komt ook de verkoper erbij en leest de notaris de verkoopakte volledig voor. Daarna zetten alle betrokkenen hun handtekening op de exemplaren van de verkoopakte en dan is het gebeurd: het eigendomsrecht van de woning gaat over van de verkoper naar jou. Meestal krijg je meteen ook de sleutels in handen. Proficiat, je hebt een eigen woning!