Aan de slag met beleggen

3 min

Heb je een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven en ben je in staat om te sparen? Heb je een noodbuffer opgebouwd voor onverwachte situaties? Prima, dan kun je aan de slag met beleggen! 

 

Een belangrijke regel is om alleen te beleggen met geld dat je voor een bepaalde tijd kunt missen. Betekent dit dat je bereid moet zijn dit geld te verliezen? Nee, absoluut niet! Maar je moet je ervan bewust zijn dat er risico's verbonden zijn aan beleggen en dat dit soms met ups en downs gepaard gaat. Je wilt immers vermijden te moeten verkopen op een ongunstig moment, omdat je het geld dringend nodig hebt. Bovendien gaat iedereen anders om met risico, dus ken jezelf en je risicobereidheid. 

 

Moet je rijk zijn om te beleggen?

 

Nee, absoluut niet. Beleggen kan al vanaf kleine bedragen. Verschillende banken bieden beleggingsplannen aan waarbij je regelmatig een klein bedrag kunt inleggen.

Zodra je je beleggingsdoelstellingen hebt bepaald, kun je nadenken over welke beleggingsproducten daarvoor het meest geschikt zijn. Laat je goed informeren over de producten en zorg dat je begrijpt waarin je belegt. 'Maar als ik een auto koop, hoef ik toch ook niet te weten hoe de motor werkt?' Dat klopt, maar je weet wel hoe je de auto moet besturen, welke brandstof je nodig hebt, en hoe ver je kunt rijden met een volle tank of batterij.

Bij beleggen is het hetzelfde: zorg dat je de kenmerken van de beleggingsproducten begrijpt, inclusief de prestaties uit het verleden, het realistisch te verwachten rendement, de risico's en mogelijke verliezen, de aanbevolen beleggingshorizon en de kosten. Besef daarbij dat rendement en risico doorgaans hand in hand gaan. Hoe hoger het te verwachten rendement, hoe hoger het risico, en omgekeerd.

 

Kies voor een gediversifieerde portefeuille

 

Leg je eieren niet in één mandje: spreid je risico door te investeren in verschillende soorten beleggingen, zowel qua producten als qua blootstelling aan bedrijven, sectoren, landen, enzovoort.

 

Niet veel tijd om zelf alles te analyseren en op te volgen?

 

Overweeg dan om te investeren in beleggingsfondsen, al is het maar voor een klein bedrag. Beleggingsfondsen verzamelen geld van duizenden spaarders en investeren dit in verschillende producten om het risico te spreiden. Deze fondsen worden beheerd door gespecialiseerde vermogensbeheerders, die zich toeleggen op het laten groeien van jouw geld.

 

Aarzel niet om advies in te winnen.

Bespreek het met je familie of vrienden. Maak een afspraak met je bank of een financieel adviseur. Stel vragen en vorm zo je eigen mening.

 

The time is now!

 

Wacht je op het 'perfecte moment' (je weet wel: kopen op het laagste punt)? Realiseer je dan dat het timen van de markt bijna onmogelijk is, en dat je daardoor misschien langer aan de zijlijn blijft staan dan nodig, waardoor je kansen misloopt. Daarom draait het bij beleggen niet zozeer om het afwachten van het 'perfecte moment', maar eerder om gewoon te beginnen. Vanuit deze optiek is 'nu' altijd een goed moment. Besef daarbij dat tijd je beste vriend is. Overweeg om gespreid in de tijd te beleggen. Daardoor beleg je het ene moment in gunstige markten, terwijl je tijdens een mindere periode aan goedkopere prijzen kunt bijkopen. Op die manier blijf je belegd, mis je geen kansen en spreid je tegelijkertijd het risico van de markt over de tijd.

Start eventueel met kleine bedragen, en bouw zo geleidelijk je belegd vermogen op.

Kortom, hoe eerder je begint, hoe groter het potentiële rendement kan zijn. Maar zelfs als je nog niet begonnen bent met beleggen, hoef je je geen zorgen te maken: het is nooit te laat om te beginnen.