Welke verzekering heb ik nodig als ik uit huis ga?

Zelfstandig worden en het ouderlijk huis verlaten is een spannende en belangrijke stap. Of je nu kiest om je eigen stekje te kopen of te huren, het is superbelangrijk om jezelf te beschermen met de juiste verzekering. Wij geven je enkele tips om na te gaan welke verzekering je nodig hebt en waarom.

 

Woningverzekering (brand)

 
  • Je bent een huurder: als je een woning huurt, is het verplicht om een brandverzekering af te sluiten, behalve als je in het Brussels Gewest woont. Deze verzekering beschermt je tegen schade aan jouw woonst door brand en andere rampen. 
  • Je koopt een eigen stekje: als je een huis/appartement koopt, is een woningverzekering niet wettelijk verplicht, maar wordt deze over het algemeen wel verplicht door de banken om een hypotheek te kunnen afsluiten. 
  • Waarom is dit belangrijk? Het beschermt je financieel bij schade en zorgt ervoor dat je jouw beschadigde woonst kunt herstellen of vervangen.
 

Schuldsaldoverzekering

 

Je koopt een eigen stekje: deze verzekering is niet verplicht maar wordt sterk aangeraden. Ze betaalt het resterende saldo van je hypotheek af als je overlijdt, zodat jouw nabestaanden niet met deze schuld achterblijven. De banken stellen dit altijd voor, maar ze kunnen je natuurlijk niet dwingen deze verzekering af te sluiten.

Waarom is dit belangrijk? Het geeft je familie financiële zekerheid en voorkomt dat ze achterblijven met een grote schuld als je overlijdt.

 

Familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid)

 

Je bent een huurder of eigenaar: deze verzekering dekt de schade die je in jouw privé aan anderen toebrengt. Ze geldt ook voor mensen die onder hetzelfde dak wonen of je huisdieren. Het gaat hier over schade aan eigendommen en aan andere personen.

Waarom is dit belangrijk? Het is een de nodige bescherming tegen het onverwachte in het dagelijkse leven, zoals een huishoudelijk ongeval of schade aan het huis van een buur.

 

Waarom deze verzekeringen afsluiten?

 

Het afsluiten van de juiste verzekering is belangrijk om jou en je nieuwe thuis te beschermen tegen het onverwachte. Het biedt financiële zekerheid en gemoedsrust, zodat je volledig kunt genieten van deze nieuwe stap in jouw leven. Of je nu een huurder of een eigenaar bent, deze bescherming vermindert de risico's en helpt je door moeilijke situaties heen zonder financiële stress.