Wat is een verzekering?

Je hebt het woord "verzekering" waarschijnlijk al wel eens gehoord. Wil je weten wat het juist is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

 

Waar dient een verzekering voor?    

 

Als je een smartphone hebt, zorg je er ongetwijfeld goed voor, maar toch kan er iets mee gebeuren: hij kan op de grond vallen, kapotgaan of zelfs gestolen worden. Daarom kan een verzekering nuttig zijn.

Met een verzekering ben je beschermd tegen onvoorziene omstandigheden. Je betaalt regelmatig een bedrag, de "premie". In ruil daarvoor, geeft de verzekering jou geld om je gsm te laten herstellen of een nieuwe te kopen als er iets mee gebeurt. 

 

Verschillende soorten verzekeringen

 

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen, die elk voor iets anders dienen. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Autoverzekering: voor auto's, als je een ongeluk hebt
  • Woningverzekering: voor huizen, bij brand of waterschade....
  • Familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid): als jij, iemand die onder hetzelfde dak woont of je huisdier in het alledaagse leven schade veroorzaakt aan iemand anders, word je via deze verzekering beschermt. De schade kan materiëel, fysiek of van andere aard zijn. 
 

Waarom een verzekering?

 

Als je een verzekering hebt, wilt het zeggen dat je een vangnet hebt. Waarom is dat belangrijk?

  • Financiële zekerheid: als je huis bv. brandschade oploopt, betaalt je woningverzekering de schade. Hierdoor is dit geen financiële ramp voor jou.
  • Gerustheid: je bent minder gestrest als je weet dat je beschermd bent tegen het onverwachte.
  • Wettelijke verplichting: soms verplicht de wet je om een verzekering te hebben, zoals een autoverzekering. 
 

Hoe kies je een verzekering? 

 
  • Vergelijk offertes: er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen. Vergelijk prijzen, waaronder het eigen risico, en de aangeboden diensten om de beste deal te vinden.
  • Lees de voorwaarden: elke maatschappij heeft zijn eigen specifieke regels. Lees het contract zorgvuldig om te begrijpen wat wel en niet onder de verzekering valt.
  • Vraag om advies: aarzel niet om je ouders/voogden of professionals om hulp te vragen bij het kiezen van de verzekering die het beste bij je past.

Wil je meer informatie over verzekeringen? Bekijk dan zeker eens de website van Assuralia.