Wat is inflatie en wat doet het met je geld?

Inflatie, dat klinkt misschien heel ingewikkeld? Eigenlijk is het gewoon een algemene prijsstijging van de dingen die we elke dag kopen. Het is belangrijk om te begrijpen wat het betekent en hoe het je geld beïnvloedt. Laten we daarom eens kijken wat inflatie echt doet en hoe het je financiële leven kan beïnvloeden.

 

 Inflatie en je spaargeld: waarom is het belangrijk?

 

Stel je voor dat je geld spaart op je spaarrekening. Bij inflatie, zal je geld in de toekomst minder waard zal zijn. Met andere woorden, wat je vandaag kunt kopen met 10 euro, zul je over een paar jaar niet meer kunnen kopen met hetzelfde bedrag. Om dit te voorkomen, kun je misschien beter gaan beleggen.

 

Inflatie en leningen: voordelen maar ook nadelen

 

Als je overweegt een lening af te sluiten voor je huis, kan inflatie in je voordeel werken of juist niet. Als je bv. een lening met vaste rente krijgt, kan de inflatie de echte waarde van je aflossingen verminderen, wat best leuk is, want in België behoudt het indexeringssysteem de koopkracht van onze lonen. Maar als je lening een variabele rente heeft, kan inflatie betekenen dat je na verloop van tijd meer betaalt, omdat de rente zich aanpast aan de inflatie en ook stijgt.

 

1 van de taken van de Europese Centrale Bank: de inflatie in toom houden

 

Je vraagt je misschien af wie dit allemaal in de gaten houdt. Wel, daar is de Europese Centrale Bank voor. Ze gebruikt instrumenten zoals rentetarieven om te proberen de inflatie onder controle te houden. Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het helpt om de economie stabieler te houden.

Als de inflatie bijvoorbeeld te laag is, kan de centrale bank de rente verlagen om lenen aan te moedigen en de economie te stimuleren. Als de inflatie daarentegen te hoog is, kan de centrale bank de rente verhogen om de economie af te remmen.

Wil je weten wat inflatie met je geld kan doen?  Gebruik de inflatietool van Wikifin.

Wil je meer weten over inflatie? We leggen het je ook uit in deze video over inflatie!