Mijn loon beheren, hoe doe ik dat?

3 min
je loon beheren

Je eerste loon op je rekening zien verschijnen is bijzonder: eindelijk op eigen benen, tijd om je dromen te realiseren. En met deze tips leer je ook je loon verstandig te beheren.

 

1) Hou inkomsten en uitgaven bij

Met de eerste inkomsten komen vaak ook de eerste uitgaven, zoals huur, elektriciteit en benzine. Dit is het aangewezen moment om je geldzaken te leren beheren. Het kan interessant zijn om enkele maanden alles bij te houden: zo krijg je inzicht in je inkomsten-en uitgavenpatroon. Hou je elke maand weinig tot niets over? Bekijk dan je uitgaven wat gedetailleerder.

Door lijstjes bij te houden, ontdek je snel waar je kan besparen. Misschien koop je iets te vaak nieuwe kleren of kan je besparen op benzine? Pas als je erin slaagt om geld opzij te zetten, zal je spaardoelen kunnen stellen en dromen realiseren. Vermijden dat je te veel uitgeeft? Deze tips helpen je verder.

 

2) Sparen maar!

De rente staat nu laag en een spaarrekening brengt op dit moment misschien niet veel op, toch is het altijd slim om je centen op een spaarrekening te zetten. Een voordeel: dat geld blijft onmiddellijk beschikbaar. Zeker wanneer onverwachte kosten opduiken, is dat belangrijk.

Leg een spaarbuffer aan van minstens enkele keren je nettoloon. Hoeveel dat is, hangt af van je persoonlijke situatie. Meer spaartips lees je hier.

 

3) Denk aan je pensioen

Pas begonnen en al meteen aan je pensioen denken? Da’s zo gek nog niet, want soms is het wettelijk pensioen – de uitkering die je van de overheid ontvangt wanneer je op pensioen gaat – wat pover.

 Wil je dezelfde levensstandaard kunnen behouden nadat je loopbaan is afgelopen, dan leg je best zelf ook een potje aan. Dat kan via een pensioenspaarfonds – of verzekering. Je kan kiezen om maandelijks ofwel één keer per jaar een bedrag over te schrijven. Het is een flexibele formule en kan je een mooi rendement opleveren. Bovendien is pensioensparen ook fiscaal voordelig, want een deel van het gestorte bedrag krijg je via de personenbelasting terugbetaald. Vroeg begonnen is half gewonnen.

Meer weten over pensioensparen? Klik dan hier.

 

4) Een eigen woning?

Heb je voldoende gespaard, dan wil je misschien een eigen huis kopen. Waarschijnlijk ga je een lening aan en van zodra die is afbetaald, is de woning jouw eigendom en kan je ‘gratis’ wonen.

Bij het kopen van een huis hou je best rekening met de extra kosten die hierbij komen, zoals notaris-en registratiekosten. Je moet bovendien een groot deel van de aankoopsom zelf kunnen financieren. Banken zijn strenger geworden bij het toekennen van kredieten sinds de financiële crisis.

 

5) Wat met de beurs?

Naast het klassieke spaarboekje zijn er ook nog andere mogelijkheden te overwegen die geld kunnen opbrengen. Zo kan je, wanneer je een klein spaarpotje hebt aangelegd, denken om een deel hiervan te beleggen op de beurs in de vorm van aandelen en obligaties. Het kan leuk zijn om zo de beurs te volgen. Hoe zoiets werkt, kan je hier lezen.

Weet wel dat beleggen op de beurs risico kan inhouden. Als aandeelhouder deel je in de winst, maar ook in het verlies van een onderneming. Gelukkig zijn er verschillende minder risicovolle en laagdrempelige mogelijkheden ook, zoals een beleggingsplan of investeren met wisselgeld. Het loont dus zeker de moeite om je hierover te informeren.

Een tip: begin klein, informeer je goed en hou de lange termijn voor ogen. Aandeelkoersen fluctueren dag na dag. Panikeer dus niet wanneer de resultaten een tijdje wat minder zijn. Je steekt je geld ook best niet in één bedrijf, maar spreid het risico.

Geïnteresseerd om te beleggen op de beurs? Deze tips helpen je op weg.

 

6) Wees kritisch

Er zijn nog vele alternatieve beleggingen zoals kunst, zonneparken, tropisch hardhout of edelmetalen. Vaak stellen de aanbieders ervan aantrekkelijke rendementen in het vooruitzicht. Blijf kritisch! Hou in je achterhoofd: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.

Wees ook waakzaam bij Bitcoins, dit zijn virtuele munten die twee partijen kunnen gebruiken om betalingen te verrichten en te ontvangen zonder tussenkomst van een bank. Dit is risicovol, want geen enkele autoriteit controleert of reguleert deze handel. Bitcoin transacties zijn grotendeels anoniem en daarom ook heel geliefd bij fraudeurs. Opletten dus!

 Benieuwd wat bekende influencers met hun eerste loon hebben gedaan, check het hier.