Is mijn geld beschermd als de bank failliet gaat?

Als je je eigen geld gaat beheren, is het belangrijk om te weten hoe je spaargeld beschermd is. Er is een beveiliging die ervoor zorgt dat je geld veilig is bij de bank. Het heet het “Garantiefonds voor deposito's en financiële instrumenten”. Bovendien moeten Belgische banken strikte regels volgen. 

 

Een fonds dat je beschermt

 

Stel je voor dat je 1.000 euro op je bankrekening hebt staan. Als je bank failliet gaat, maak je je misschien zorgen dat je dat geld kwijtraakt. Gelukkig bestaat er in de hele Europese Economische Ruimte het “Depositogarantiefonds”. Dit fonds beschermt je geld tot €100.000 per persoon, per bank. Dit betekent dat zelfs als je bank in ernstige financiële problemen komt, je tot 100.000 euro vergoeding krijgt.

 

Toezichthouders waken over je geld

 

In België moeten banken strikte regels volgen om gezond en veilig te blijven. De Nationale Bank van België (NBB) en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) houden toezicht op banken om ervoor te zorgen dat ze zich aan deze regels houden. Ze zorgen ervoor dat financiële instellingen goed worden beheerd en stabiel blijven.