Huren? Hou rekening met deze kosten

2 min

Tijd om je vleugels uit te gaan: hoe leuk hotel Mama ook kan zijn, misschien ben je toe aan een eigen stekje en wil je iets huren!

Sta op voorhand wel even stil bij het financiële plaatje zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Huren lijkt op het eerste gezicht minder duur dan kopen, maar ook hier moet je rekening houden met verschillende kosten:

  1. Huurwaarborg: een bedrag (meestal 3 maanden huur) dat de huurder bij de start van het huurcontract op een geblokkeerde rekening op zijn naam stort als waarborg. Je ziet pas je centen terug na het aflopen van de huur als alle plichten volgens het huurcontract zijn nagekomen.
  2. Huurprijs: de prijs die je overeen komt met de verhuurder om de woning te huren. De huurprijs staat in het huurcontract. Het lijkt evident: hoe kleiner de woning die je huurt, hoe goedkoper. Dit is vaak zo maar zeker niet altijd! Er zijn nog heel wat andere zaken die de huurprijs beïnvloeden, zoals de grootte van de woning, het aantal kamers, de toestand van de woning, de ouderdom, ligging..
  3. Energie en water.
  4. Brandverzekering.
  5. Gemeenschappelijke kosten en lasten: als je iets huurt in een appartementsgebouw komen daar vaak nog maandelijkse kosten bij (schoonmaak gebouw, gebruik van de lift, …). Dat kan wel eens oplopen. Dus be prepared en vraag op voorhand een overzicht.
  6. Internet en TV.

Zoek deze kosten uit, tel ze op en zet dit af tegen je inkomsten. Of je nu iets koopt (en dus leent) of huurt, je totale woonkost is best niet hoger dan 1/3e van je inkomen. Is je totale woonkost niet hoger? Dan zit je (normaal) safe.