Geldtips om beter rond te komen

3 min

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken, zeker nu de energieprijzen hoog zijn. Hoe kom je deze periode financieel door? We helpen je met deze tips graag op weg om te voorkomen dat je geldzorgen krijgt. 

 

Tip 1: Krijg een zicht op jouw maandelijks inkomen

Lijst op wat je inkomsten per maand zijn. Denk hierbij zowel aan de zekere (bv. je loon, uitkering, zakgeld) als de onzekere (bv. het geld dat je gekregen hebt tijdens de feestdagen) inkomsten.

 

Tip 2: Doe hetzelfde met je kosten

Maak een lijstje van je vaste kosten (bv. huishuur, gsm-abonnement, kosten voor water en elektriciteit) en je variabele kosten (bv. geld dat je uitgeeft aan kledij, om boodschappen te doen). Zorg ervoor dat je lijstje zo volledig mogelijk is. Neem dus ook kosten die je maar één keer per jaar moet betalen (bv. brandverzekering) op in je overzicht.

Met de budgettool van Wikifin maak je in no time een volledig overzicht. Een andere handige tool is de De WAKOSTA ?! App die je hier kan downloaden.

 

Tip 3: Maak de rekensom

Deel al je kosten op in categorieën (bv. boodschappen, kledij, verzekeringen). Tel per categorie op hoeveel je per maand gemiddeld uitgeeft.

 

Tip 4: Kijk waar je kan besparen

Eens je alles op een rij hebt, kan je kijken waar je ruimte hebt om te besparen. Check of je kan besparen op je vaste kosten door bijvoorbeeld goedkopere verzekeringen of abonnementen af te sluiten. Controleer ook voor je dagelijkse (variabele) uitgaven waar het geld naartoe gaat. Zijn alle uitgaven echt nodig of kan je op sommige uitgaven besparen?

Zorg er ook voor dat je de premies waar je recht op hebt, gebruikt. Dat kan er voor zorgen dat bepaalde inkomsten stijgen en/of uitgaven dalen. Zie www.rechtenverkenner.be voor meer info.

 

Tip 5: Denk op lange termijn

Denk na over belangrijke uitgaven die op korte termijn overbodig lijken, maar later van groot belang kunnen zijn (bv. pensioensparen). Ook al ben je nog jong, het is nooit te vroeg om jouw pensioenvooruitzichten in kaart te brengen en bij te sturen waar nodig.

Hou er ook rekening mee dat je financiële situatie op elk moment kan veranderen. Wanneer je je baan verliest of je tijdelijk werkloos bent, je te maken krijgt met ziekte of andere onvoorziene gebeurtenissen, veranderen je financiële mogelijkheden. Lees er hier meer over.

 

Tip 6: Pas op voor (te mooie) aanbiedingen

Laat je niet te snel verleiden door reclame: een gsm voor 1 euro? Dat kan niet. Je leest best de kleine lettertjes na voor je het contract ondertekent.

Heb je in een opwelling toch iets gekocht waar je spijt van hebt, dan kan je misschien beroep doen op het recht om de aankoop te annuleren. Let op: dit moet heel snel gebeuren.

 

Tip 7: Stel een spaardoel in

Bepaal vooraf hoeveel je elke maand wil sparen. Een duidelijk doel (bv. 150 euro) zorgt voor extra motivatie. Je ziet maandelijks vooruitgang en steekt misschien wel een tandje bij als je achterop hinkt.

Heb je je geld voor een langere tijd niet nodig? Dan kan je andere opties overwegen om meer vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld door te beleggen.

Wist je datje: Wist je dat jouw bankapp je kan helpen om een goed zicht te krijgen op je budget? Uit onderzoek blijkt dat 33% van de gebruikers van een bankapp goed op de hoogte is van zijn / haar financiën, terwijl dit bij niet-gebruikers maar 21% is.

 

Tip 8: Betaal je vaste kosten altijd en op tijd

Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je ziekteverzekering, huur, hypotheek (rente en aflossing), energierekening, …. Zorg ervoor dat je deze altijd en op tijd betaalt, net als je belastingen. Kijk regelmatig naar je banksaldo en je betalingen.

Zie je dat een betaling voor vaste lasten is mislukt? Bel het bedrijf waaraan je had moeten betalen, betaal het bedrag zo snel mogelijk of spreek een betalingsregeling af. Dat scheelt boetes en bijkomende kosten.

Blijf niet piekeren als je geldzorgen hebt, maar praat erover en kijk wie jou kan helpen bij geldzaken. Zoals je ouders, je bankier of indien nodig het OCMW!