Hoe jezelf beschermen tegen online fraude?

Online fraude is overal en cybercriminelen worden steeds inventiever om hun doel te bereiken. Maar als je goed geïnformeerd blijft en eenvoudige tips volgt, ben je ze altijd een stap voor. Het is belangrijk om zowel je identiteit als je geld te beschermen tegen fraudeurs.

Volg ons advies voor veilig online surfen: 

  • Denk twee keer na voordat je overhaast handelt: heb je een verdachte e-mail, sms of telefoontje ontvangen? Laat je niet leiden door stress of paniek. Blijf alert, controleer of het verzoek echt is en stop als je twijfelt! 
  • Geef nooit jouw pincode of andere codes die gekoppeld zijn aan jouw bankrekeningen. Deze codes zijn geheim en alleen bestemd voor jou.
  • Voer nooit een betalingstransactie uit na het klikken op een link in een sms, e-mail of via social media. Je bank zal nooit om je codes vragen via een link. 
  • Ga altijd naar de officiële website van je bank door het adres in je browser in te typen. Je kunt dit adres ook opslaan in je favorieten. Of open zelf de mobile app van je bank.
  • Gebruik sterke wachtwoorden: minstens 12 tekens lang, met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Vermijd ook het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts.
  • Opgepast voor openbare WiFi-netwerken: vermijd bankverrichtingen of het delen van gevoelige info via een openbare WiFi.
  • Update je apparaten regelmatig: zorg ervoor dat je apparaten en apps up-to-date zijn, zodat je kunt profiteren van de nieuwste beveiliging.

Blijf waakzaam en vergeet niet dat geïnformeerd blijven key is! Op de website van Febelfin vind je heel wat info over de verschillende vormen van online fraude en advies over hoe je jezelf kunt beschermen.