Heb ik een vaste job nodig om te kunnen lenen?

< 1 min

Moet je vast werk hebben om een woonlening te kunnen afsluiten? Het is antwoord is nee. Ook zonder een contract van onbepaalde duur is het mogelijk om een hypothecair krediet te krijgen.

Voor bankiers telt vooral één ding: dat je je lening kan terugbetalen op de tijdstippen die je met hen overeenkwam. Je moet dus wel op een of andere manier voldoende inkomsten hebben om dat te doen, en met een vaste job is dat net iets gemakkelijker.

Vast werk biedt ook geen garantie. We lenen vaak voor langere periode (10, 20 of 25 jaar) en in die periode kan er veel gebeuren.

Een lening is wel niet vrijblijvend; je krijgt dat niet zomaar. Je zal de lening moeten terugbetalen, met intresten en kosten er bovenop. Geld lenen kost dus geld. Dus voor je helemaal loco gaat, stel jezelf misschien deze 2 vragen:

  • Kan ik de lening terugbetalen? Indien je daaraan twijfelt, sluit je de lening best niet af of leen je een kleiner bedrag.
  • Overweeg om jouw aankoop een beetje uit te stellen. Je kan het nodige bedrag dan sparen, in plaats van onmiddellijk te kopen en daarvoor te moeten lenen. Want lenen kost geld, en sparen brengt op!