Dit is waarom sommige schulden een probleem zijn en andere niet

3 min

Wanneer heb ik schulden?

 

Schulden heb je van zodra je iemand nog een bedrag moet terugbetalen. Heb je bijvoorbeeld geld geleend van je broer of staat je gsm-factuur nog open, dan heb je schulden. Als je een huis koopt, dan ga je meestal een hypothecaire lening aan bij de bank. Ook dat is een schuld.

Veel mensen hebben dus schulden. Zolang je die netjes kan terugbetalen, is er geen probleem.

 

Wanneer heb ik een schuldenprobleem?

 

Schulden worden een probleem wanneer je ze niet meer kan betalen. Wanneer je de ene schuld probeert af te betalen met de andere. Wanneer je eigenlijk niet meer weet welke schuld je nog aan welke schuldeiser moet.

En het kan snel gaan: 1 kleine betaalachterstand kan al gauw een heuse schuldenberg worden. Laat je problemen dan ook niet escaleren. Praat er tijdig over. De eerste stap is nooit gemakkelijk maar probeer het taboe te doorbreken en vraag hulp aan iemand die je vertrouwt. Deze persoon kan jou helpen om de dingen anders aan te pakken of je door te verwijzen naar professionele instanties.

 
Reality check: 41% van de jongeren piekert over zijn/ haar financiële situatie. 47% weet niet hoe je aan budgetbeheer moet doen.

 

Check de moedige getuigenis van Lisa V. (24 jaar):

 

Nog een half jaartje, dan is Lisa uit de financiële problemen. Met hulp van haar maatje Stephanie betaalde ze al haar schulden af. “Ik wilde het zelf oplossen en alles afbetalen. Met hulp van Stephanie is me dat gelukt’.

Vijf jaar geleden verliet Lisa haar vriend en trok tijdelijk in bij haar moeder. Ze dacht een gezamenlijke belastingschuld te hebben met haar ex, maar ze kwam er al snel achter dat deze op haar naam stond. Daar ga je dan. En er ging nog meer fout... Ze hielp haar moeder, die ook financieel krap zat. Heel lief, maar daardoor liepen haar eigen schulden verder op. Toen ze kort daarna ook nog werkloos raakte zakte ze ‘door het ijs’.

Via via kwam ze terecht bij het OCMW in haar gemeente. Dat luchtte op. Samen met haar maatje Stephanie ging ze aan de slag. Ze begonnen met alle rekeningen op een rij te zetten. Daarna gingen ze nog eens kritisch door alle abonnementen en troffen afbetalingsregelingen met de schuldeisers. Lisa hield elke maand ‘betalingsdag’. Na het aflossen van de afgesproken bedragen hield ze 25 euro per week over om van te leven. Dat is heftig, maar ze wilde doorzetten. Maatje Stephanie hielp haar om een voedselpakket aan te vragen bij de Voedselbank. Daarmee heeft ze het gered!

Het gaat nu eigenlijk heel goed met Lisa. Ze heeft weer rust in haar leven. En sinds kort gaat ze weer lekker naar de sportschool. Ook is ze op dieet gegaan en al 10 kilo afgevallen. Dat voelt goed. Maatje Stephanie is supertrots op Lisa: Ondanks alle tegenslag, is het haar gelukt om haar financiële problemen op te lossen. Zij is een echte doorzetter.”

Bewerkt ontleend aan uitdeschulden.nu/ervaringen/

Meer weten over bij wie je terecht kan voor hulp bij schulden, lees dan dit artikel.

Of neem een kijkje op de site van SAMvzw.