Dit is waarom sommige schulden een probleem zijn en andere niet

Wanneer heb ik schulden?

Schulden heb je van zodra je iemand nog een bedrag moet terugbetalen. Heb je bijvoorbeeld geld geleend van je broer of staat je gsm-factuur nog open, dan heb je schulden. Als je een huis koopt, dan ga je meestal een hypothecaire lening aan bij de bank. Ook dat is een schuld.

Veel mensen hebben dus schulden. Zolang je die netjes kan terugbetalen, is er geen probleem.

Wanneer heb ik een schuldenprobleem?

Schulden worden een probleem wanneer je ze niet meer kan betalen. Wanneer je de ene schuld probeert af te betalen met de andere. Wanneer je eigenlijk niet meer weet welke schuld je nog aan welke schuldeiser moet.

En het kan snel gaan: 1 kleine betaalachterstand kan al gauw een heuse schuldenberg worden. Laat je problemen dan ook niet escaleren. Praat er tijdig over. De eerste stap is nooit gemakkelijk maar probeer het taboe te doorbreken en vraag hulp aan iemand die je vertrouwt. Deze persoon kan jou helpen om de dingen anders aan te pakken of je door te verwijzen naar professionele instanties.

Benieuwd wat je ook zelf kan doen?

Reality check: 41% van de jongeren piekert over zijn/ haar financiële situatie. 47% weet niet hoe je aan budgetbeheer moet doen.

Check de moedige getuigenis van Lisa V. (24 jaar)

Nog een half jaartje, dan is Lisa uit de financiële problemen. Met hulp van haar maatje Stephanie betaalde ze al haar schulden af. “Ik wilde het zelf oplossen en alles afbetalen. Met hulp van Stephanie is me dat gelukt’.
Vijf jaar geleden verliet Lisa haar vriend en trok tijdelijk in bij haar moeder. Ze dacht een gezamenlijke belastingschuld te hebben met haar ex, maar ze kwam er al snel achter dat deze op haar naam stond. Daar ga je dan. En er ging nog meer fout... Ze hielp haar moeder, die ook financieel krap zat. Heel lief, maar daardoor liepen haar eigen schulden verder op. Toen ze kort daarna ook nog werkloos raakte zakte ze ‘door het ijs’.
Via via kwam ze terecht bij het OCMW in haar gemeente. Dat luchtte op. Samen met haar maatje Stephanie ging ze aan de slag. Ze begonnen met alle rekeningen op een rij te zetten. Daarna gingen ze nog eens kritisch door alle abonnementen en troffen afbetalingsregelingen met de schuldeisers. Lisa hield elke maand ‘betalingsdag’. Na het aflossen van de afgesproken bedragen hield ze 25 euro per week over om van te leven. Dat is heftig, maar ze wilde doorzetten. Maatje Stephanie hielp haar om een voedselpakket aan te vragen bij de Voedselbank. Daarmee heeft ze het gered!
Het gaat nu eigenlijk heel goed met Lisa. Ze heeft weer rust in haar leven. En sinds kort gaat ze weer lekker naar de sportschool. Ook is ze op dieet gegaan en al 10 kilo afgevallen. Dat voelt goed. Maatje Stephanie is supertrots op Lisa: Ondanks alle tegenslag, is het haar gelukt om haar financiële problemen op te lossen. Zij is een echte doorzetter.”

Bewerkt ontleend aan uitdeschulden.nu/ervaringen/

Het verhaal van Dennis (24)

“Toen ik na mijn studie mijn eerste baan kreeg, wilde ik op mezelf wonen. Ik dacht dan ook niet lang na toen het appartement van een vriend vrijkwam: lekker doen waar ik zelf zin in heb. Ik heb het meteen goed aangepakt: alles nieuw ingericht. Spaargeld had ik bijna niet, dus heb ik een lening afgesloten... Lekker makkelijk: als ik iets had afbetaald, kon ik gewoon weer geld opnemen. Ik genoot van mijn vrijheid: na het werk gingen we regelmatig uit eten en in het weekend lekker stappen met vrienden.
Totdat... mijn mobiele telefoon werd afgesloten. Ik bleek een betalingsachterstand te hebben. Ik dacht eerst dat er een fout was gemaakt, want het abonnement wordt automatisch van mijn rekening afgeschreven. Bleek de bank mijn rekeningen niet meer te betalen, omdat ik te diep in het rood stond! Ik kan niet zonder telefoon, dus toen ik mijn salaris kreeg, heb ik die rekening meteen betaald. Met een boete... Daarna begon de ellende. De huur is een maand niet overgemaakt, ik kon niets meer opnemen van mijn lening, ik leende wat van een vriend en toen werd mijn telefoon opnieuw afgesloten...”
“Door een overzicht te maken van mijn inkomsten en uitgaven openden mijn ogen. Ik zag nu pas dat ik iedere maand meer uitgaf dan ik verdiende. Volgens mijn budget zou ik maandelijks 200 euro over kunnen houden, maar ik had juist een tekort van 300 euro! Er zat niks anders op dan minder te gaan uitgeven...Maar hoe?! Mijn achterstand bij de bank was inmiddels opgelopen naar 2.500 euro…
Minder geld uitgeven, betekende ook dat ik mijn gedrag moest aanpassen... Want als ik zo doorging, zou ik weer thuis moeten gaan wonen en dat wilde ik echt niet. Mijn uitgaven aanpassen was lang niet altijd makkelijk, maar het is me gelukt. Ik schaamde me om tegen mijn vrienden te zeggen dat ik voorlopig niet mee uit eten kon gaan. Toen bleek dat ze dat geen punt vonden, was dat voor mij dan ook een hele opluchting. Een vriend was zelfs blij want hij gaf ook meer geld uit aan die etentjes dan hem lief was. Ik heb ze toen uitgenodigd om bij mij thuis te eten. Eerlijk gezegd was dit net zo gezellig als in een restaurant en vooral goedkoper. Nu eten we om en om bij iemand thuis en nemen we een wijntje mee.
Ook nieuwe kleren kopen was verleden tijd... Ik ging niet meer op zaterdag de stad in, zodat ik niet meer in de verleiding kwam. Samen met mijn zus heb ik mijn kast uitgespit en ik bleek allerlei kleding te hebben die ik nog amper had gedragen. Ook gaf mijn zus tips over combineren: nu lijkt het soms of ik iets nieuws aanheb, terwijl het gewoon een andere combinatie is.
Het allermoeilijkst vond ik dat ik niet mee kon op wintersport met vrienden van thuis. Er zat niks anders op dan eerlijk vertellen dat ik het nu gewoon niet kon betalen. Mijn moeder bood nog aan om een deel voor te schieten, maar dat zou ik dan wel weer terug moeten betalen...
Ik probeer nu ook mijn telefoonrekening binnen de perken te houden... Ik ga niet meer zomaar van alles downloaden en bel ook gewoon minder.
Op een gegeven moment werd het ook een sport om extra te kunnen aflossen... En na 14 maanden was ik dan ook best trots dat het me gelukt was! Ik heb nu weer wat meer financiële ruimte doordat ik geen boetes meer af hoef te betalen. Maar ik ben me nu nog steeds veel bewuster van waar ik mijn geld eigenlijk aan uitgeef. Ik log veel vaker in bij mijn bank en ik bewaar belangrijke papieren en rekeningen bij elkaar, zodat ik precies weet waar ik aan toe ben. Ik ben zelfs gaan sparen: komende zomer kan ik dan weer mee op vakantie en daar heb ik erg veel zin in!”

Bewerkt ontleend aan https://www.zelfjeschuldenregelen.nl/het-verhaal-van/dennis/

Meer weten over bij wie je terecht kan voor hulp bij schulden, lees dan dit artikel.

Of neem een kijkje op de site van SAMvzw.