Zo kies je een spaarrekening op maat

Wat is een spaarrekening en een termijnrekening?

 

Een spaarrekening en termijnrekening zijn bedoeld om een som geld voor een langere periode aan de kant te zetten. Je kan ze niet gebruiken om betalingen mee te doen, daarvoor dient een zichtrekening. Je krijgt meestal een hogere intrest als je je geld effectief voor langere tijd erop laat staan.

Het verschil tussen een spaarrekening en een termijnrekening is dat je bij een spaarrekening altijd en zonder voorwaarden geld kan overschrijven naar je zichtrekening. Bij een termijnrekening spreek je met de bank af dat je een langere periode, bijvoorbeeld 3 jaar, het geld op die rekening zal laten staan en niet gebruiken. Dan ben je er best zeker van dat je dat geld die hele periode niet nodig zal hebben, ook niet wanneer er onverwachte zaken gebeuren.

Zoek je de spaarrekening die voor jou het meest opbrengt, maak dan gebruik van de wikifin-spaarsimulator. Heb je een aanzienlijke som geld die je langere tijd kan missen, ga dan best eens langs bij verschillende bankkantoren om te horen wat zij je kunnen aanbieden en of ze misschien een vorm van beleggen op langere termijn kunnen aanraden. Vergelijk!

 
 

Hoe kies je de beste spaarrekening voor jou?

Er bestaan heel wat verschillende spaarrekeningen dus goed vergelijken is de boodschap. Deze vragen moet je jezelf stellen:

  • Wil je dat je je geld kan opnemen wanneer je maar wil of kan je het voor langere tijd vastzetten? In dat laatste geval zal je meestal een hogere spaarrente krijgen. Let er wel op dat je je geld dan niet vrij kunt gebruiken tijdens deze periode.
  • Wil je een online spaarrekening (en dienstverlening) of wil je ook fysiek in je bankkantoor terecht kunnen? Als de intrest voor jou belangrijk is, kies je best voor een internet- of en e-spaarrekening.
  • Wil je ook intrest op je zichtrekening? Check dan ook eens de speciale jongerenrekeningen bij de bank. Die komen vaak in een voordelig pack.
 

Check hier wat een spaarrekening kan opbrengen.

 

Je leest het: een spaarrekening kiezen betekent ook wat denkwerk om na te gaan wat het best bij je past. Neem je toch liever wat meer risico met de hoop op meer opbrengst? Dan is beleggen op de beurs misschien iets voor jou.