Wat is jouw money mindset?

3 min

Hoe sta jij tegenover rijkdom, luxe en geld? Ben jij een echte control freak? Of een big spender? Volgens de Nederlandse stichting ‘Weet wat je Besteedt’ bestaan er 4 types money mindsets bij jongeren. Ontdek hieronder welk type jij bent.

 

De trendsetter

Trendsetters zijn vaak jongeren die opvallen in een groep en die durven te zeggen wat ze vinden. Ze geven gemakkelijk geld uit zonder erbij na te denken, vaak aan spullen voor zichzelf. Luxe en rijkdom vinden ze heel belangrijk. Mooie en dure spullen zijn er om indruk mee te maken. En geld moet rollen!

Ondanks hun interesse in geld hebben trendsetters moeite om hun financiën op orde te houden. Doorgans hebben ze weinig zicht op hun inkomsten en uitgaven. Daardoor zitten ze regelmatig zonder geld of staan ze in het rood.

Het is niet verwonderlijk dat deze groep wat vaker geld leent of spullen op afbetaling koopt. Veel trendsetters willen namelijk rijk worden en zien zichzelf later het liefst in een BMW of Porsche rijden. Staat als een paal boven water voor deze jongeren: geld maakt wel degelijk gelukkig.

 

De regelaar

Regelaars zijn in veel opzichten het tegenovergestelde van trendsetters. Status is voor hen niet belangrijk, ze hebben een sobere levensstijl. Dure merken en luxe zegt hen dus niets. Goede doelen, dat vinden ze veel interessanter. Regelaars gaan voorzichtig met geld om en zijn niet impulsief. Ze hebben veel behoefte aan controle op hun financiën en beheren hun geld goed.

 

De levensgenieter

Levensgenieters zijn vaak een beetje ongeorganiseerd als het gaat om geldzaken. Deze groep scoort hoog op impulsiviteit en laag op statusgerichtheid. Daaruit kun je afleiden dat ze snel geld uitgeven, maar niet per se geïnteresseerd zijn in dure spullen. Luxe gadgets, A-merken en merkkleding zijn voor levensgenieters meestal niet zo belangrijk.

Waaraan geven levensgenieters hun geld dan wel uit? Veel liever aan een gezellige activiteit met anderen of aan een cadeautje. Voor veel van deze jongeren is plezier maken belangrijker dan vooruitplannen.

De impulsiviteit van deze mensen kan ervoor zorgen dat ze precies een gat in hun hand hebben. Hebben ze eens wat meer geld? Dan doen ze daar liever iets leuks mee dan het opzij te zetten. Áls ze sparen, dan doen ze dat vaak om iets duurs te kunnen betalen, zoals een vakantie. Een buffertje opbouwen of inkomsten en uitgaven noteren in een kasboekje, is niet kenmerkend voor levensgenieters.

Deze groep staat iets meer open voor het lenen van geld van leeftijdgenoten of ouders. Als het betekent dat ze dan ‘s avonds toch iets leuks kunnen doen, zullen sommige levensgenieters het er wel voor over hebben.

Vraag je hen of ze hulp kunnen gebruiken bij de manier waarop ze met geld omgaan, dan geven de meeste levensgenieters aan dat ze geholpen willen worden bij het overzichtelijk houden van hun financiën. Ze weten vaak niet precies wat ze uitgeven en wat er binnenkomt.

 

De toekomstplanner

Deze jongeren zijn nu al behoorlijk veel bezig met hun toekomst. Toekomstplanners zijn ondernemend: ze steken graag de handen uit de mouwen en vinden het belangrijk dat ze zelf hun geld verdienen en bankzaken regelen. Ze zien zichzelf dan ook als ‘ambitieus’, ‘nieuwsgierig’ en ‘behulpzaam’.

Toekomstplanners scoren vrij hoog op statusgerichtheid, maar ze hebben minder behoefte aan merkkleding dan bijvoorbeeld trendsetters. Deze jongeren zijn eigenlijk vrij terughoudend in hun uitgavenpatroon: ze geven niet graag geld uit en kopen alleen iets duurs als ze dat geld ook echt hebben gespaard.

Waar deze groep doorgaans wel veel behoefte aan heeft: controle en onafhankelijkheid. Velen van hen checken wekelijks hun rekeningsaldo, zodat ze precies weten hoeveel geld er op hun rekening(en) staat. Belangrijke papieren bergen ze meestal netjes op en ze maken relatief veel gebruik van financiële diensten en producten zoals spaarrekeningen en digitaal bankieren.

 

Tips & Tricks op maat van elk type

Uit deze beschrijvingen kun je afleiden dat de ene groep meer gevaar loopt om financiële problemen te hebben dan de andere. Nibud, het Nederlands voorlichtingscentrum voor financiële educatie, geeft elk type een paar concrete tips, gaande van het bijhouden van een kasboekje tot het zoeken van een baantje, …