Wat is beter, een woning kopen of een woning huren?

3 min

De meeste Belgen beschouwen het kopen van een huis als (financieel) interessanter dan huren. Maar eigenlijk hebben beide formules hun voor- en nadelen, afhankelijk van je omstandigheden en persoonlijke voorkeuren. Dus de vraag is eerder: is het voor jou interessanter om te huren of te kopen? Het antwoord is niet zomaar ja of nee.

We zetten de voor- en nadelen van huren en kopen overzichtelijk op een rij. Zo helpen we je beslissen welke optie voor jou op dit moment de beste is.

 

Voordelen van huren

Als huurder kan je sneller schakelen. Je pint je minder vast op een bepaalde plek en de grote kosten zijn voor de eigenaar. Misschien kan je ondertussen wel extra sparen… Dit zijn de voordelen van huren.

  • Flexibiliteit. Weet je nog niet waar je je voor langere tijd wilt vestigen? Dan kan het verstandiger zijn om te huren. Ondertussen kan je de job- en woningmarkt verder verkennen.
  • Geen onverwachte grote kosten. Leef je op een strak budget, bijvoorbeeld omdat je (nog) geen werk of onvoldoende werkzekerheid hebt? Dan kies je misschien beter voor huren. Want bij huur is het de eigenaar die verantwoordelijk is voor grote kosten, zoals een nieuw dak, isolatie, nieuwe ramen…
  • Sparen, beleggen, reizen… Misschien ben je (nog) niet klaar voor een koopwoning en spaar je liever eerst om het huis van je dromen te kunnen kopen. Of je bent veel op reis voor je werk of plezier. Ook dan kan een huurpand de betere optie zijn. Als huurder hou je in sommige gevallen meer beleggingsmarge over dan als eigenaar met een zware lening.
 

Nadelen van huren

Er zijn ook nadelen aan huren: je bezit je woonst niet, wat een mate van onzekerheid veroorzaakt. Bovendien kunnen huurprijzen geïndexeerd worden en dus hoger worden.

  • Je verwerft geen eigendom. Een eigen woning betekent niet alleen een dak boven je hoofd, het is ook een investering, een appeltje voor de dorst. De eigen woning is voor veel mensen een belangrijk stuk van hun pensioenopbouw. Je kan met een huurwoning ook niet doen wat je wilt – de eigenaar beslist over structurele aanpassingen.
  • Huurprijzen kunnen stijgen. Door de indexatie van huurprijzen is het mogelijk dat je steeds meer huur betaalt. Met een lening met vaste rentevoet betaal je daarentegen elke maand hetzelfde bedrag.
  • Minder zekerheid. Onder bepaalde omstandigheden heeft de eigenaar het recht om de huur op te zeggen. Je wordt tijdig verwittigd maar moet op zoek naar een ander pand.
 

Voordelen van kopen

Een eigen huis, een plek onder de zon… helemaal van jezelf. En met een beetje geluk wordt het op termijn meer waard.

  • Je investeert in eigen vastgoed. Je bezit een (eerste) onroerend goed en je kan het pand naar eigen inzicht en op eigen tempo renoveren en verbouwen.
  • Kans op meerwaarde op termijn. De woningmarkt in België heeft in het verleden blijk gegeven van solide groei. Of dat in de toekomst ook zo zal zijn, weet je nooit helemaal zeker. Maar de kans is groot dat je met een goed gelegen en goed onderhouden pand dat aan de energienormen voldoet, op termijn een meerwaarde kunt realiseren.
  • Woonzekerheid. In je eigen huis kan je altijd blijven wonen, tenzij je er echt niet in slaagt je lening af te betalen.
 

Nadelen van kopen

Hou er rekening mee dat je niet zomaar snel de ene koopwoning inruilt voor een andere, dat je als eigenaar soms grote kosten moet betalen en dat je zonder het nodige startkapitaal geen lening krijgt.

  • Minder flexibel. In vergelijking met huren zit je meer vast aan een bepaalde plek en een bepaald pand. Natuurlijk kan je je woning verkopen om elders te gaan wonen, maar dat is omslachtiger dan iets anders huren en er zijn kosten aan verbonden.
  • Onverwachte kosten mogelijk. Als eigenaar ben je genoodzaakt om zelf alle (grote) kosten te financieren, zoals verbouwingen, een nieuw dak, de herstelling van je verwarmingsinstallatie... Je houdt dus best wat extra spaargeld achter de hand.
  • Startkapitaal nodig. Je kan niet lenen zonder voldoende eigen inbreng en maandelijkse terugbetalingscapaciteit. Voor een interessante interestvoet, reken je toch best op 15% van de vraagprijs van de woning uit eigen middelen. Om de lening af te betalen en comfortabel te leven, spendeer je best niet meer dan een derde van je gezinsinkomen aan alle lopende kredieten.

Een huis kopen, iets voor jou? Je bank kan je helpen berekenen wat je maximale leencapaciteit is.

(Nog) niet genoeg gespaard? Check hier onze tips.