Waarom moet ik voorzichtig zijn met het delen van mijn persoonlijke gevens?

Als je online winkelt, moet je soms  bepaalde persoonlijke gegevens invullen, zoals je naam, e-mailadres/postadres, enz. Maar je vertrouwelijke codes, zoals de pincode van je bankkaart of de responscode van je kaartlezer, moeten geheim blijven. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om deze nooit door te geven (ook niet als een zogenaamde bankmedewerker hier om vraagt).

 

Waarom is het belangrijk om je persoonlijke codes niet te delen?

 

Cybercriminelen gebruiken technieken zoals phishing en andere fraudevormen om je persoonlijke informatie en codes te stelen en deze te misbruiken.

Een online fraudeur kan dan bijvoorbeeld zonder je medeweten je bankkaart misbruiken, je bankrekening leeghalen of je identiteit stelen. Dit kan je overkomen als je onzorgvuldig omgaat met je persoonlijke informatie en codes. Gelukkig zijn er tips om jezelf online te beschermen.

 

Hoe kan ik me beschermen tegen misbruik ?

  • Wees waakzaam: deel nooit wachtwoorden of persoonlijke codes zoals de pincode van je bankkaart. Communiceer ook geen vertrouwelijke bankgegevens per telefoon of via een link verzonden per e-mail, sms of op sociale netwerken
  • Gebruik sterke wachtwoorden: je wachtwoorden moeten minimaal 12 tekens lang zijn en kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen bevatten. Nog beter: gebruik een wachtwoordzin. Vermijd ook het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor verschillende applicaties.
  • Wees voorzichtig op sociale netwerken: hou bepaalde informatie over jezelf absoluut vertrouwelijk. Onthul niet te veel over jezelf op je profiel of via je berichten en deel geen persoonlijke informatie met vreemden.
  • Wees op uw hoede met openbare Wi-Fi: vermijd bankieren of het delen van vertrouwelijke persoonlijke informatie op openbare Wi-Fi.
  • Doe regelmatig updates: Zorg ervoor dat je apparaten en apps up-to-date zijn.

Kortom, je persoonlijke gegevens en codes (zoals de pincode van je bankkaart of de responscode van je kaartlezer) zijn waardevol en het is jouw verantwoordelijkheid om deze te beschermen. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie en deel NOOIT je pincode of responsecodes.

Wees voorzichtig online en bescherm jezelf!