Sparen voor je droomwoning doe je zo

2 min

Je droomt van een eigen woning of appartement? 1 goede raad: begin op tijd te sparen. Want een startkapitaal is onmisbaar om je droom waar te maken. Wij helpen je alvast op weg met enkele tips:

 

1. Bepaal je spaardoel

 

Zorg ervoor dat je eerst een duidelijk beeld hebt van alle kosten die bij de aankoop van een woning of appartement komen kijken.

  • Neem al eens een kijkje op de woningmarkt zodat je weet wat de aankoopprijs is voor het type woning dat jij zoekt.
  • Ga even langs bij je bankier en informeer je over mogelijke leningen.
  • Hou ook rekening met bijkomende kosten zoals notariskosten (registratierechten, aktekosten en het ereloon van de notaris).
 

Wistjedatje: Hoe meer je zelf kunt inbrengen, hoe voordeliger je hypothecaire lening. De vuistregel om comfortabel te lenen is dat je minstens 20 % van de aankoopprijs zelf inbrengt. Wanneer je meer dan 80 % leent bij de bank, zal de rente een stuk hoger liggen. Er bestaan aanbevelingen van de NBB over hoeveel je kan lenen voor de aankoop van je woning.

2. Beheer je maandbudget

 

Neem je maandelijkse uitgaven eens onder de loep:

  • Schrijf een maand lang alles op wat je uitgeeft en verdeel je uitgaven in categorieën: essentiële uitgaven (huur, boodschappen, ...), vrije tijd (restaurant, café, cinema, …), kledij, … Je kan hiervoor een budgetplanner gebruiken.
  • Vergelijk je uitgaven met je inkomsten en bereken hoeveel je iedere maand overhoudt om te sparen.
  • Een aparte spaarrekening voor je eigen woning, kan handig zijn. Zo kom je minder snel in de verleiding om je spaargeld voor andere doelen te gebruiken en kun je een doorlopende opdracht gebruiken om automatisch iedere maand geld opzij te zetten.

3. Snoei in je uitgaven

 

Lukt het jou niet altijd om op het einde van de maand wat centen opzij te zetten? Dan kan je overwegen om even te snoeien in je uitgaven:

  • Probeer niet te vaak in te gaan op verleidelijke deals. Stel je de vraag of je die aankoop echt nodig hebt.
  • Pas ook op met het gebruik van je kredietkaart zodat je op het einde van de maand geen hartaanval krijgt bij de afrekening.
  • Dit kan ook een goed moment zijn om even je doorlopende betalingen te bekijken. Is er misschien een abonnement dat je kan schrappen?
  • Maak er een wedstrijdje van. Daag je zelf uit om 1 maand lang geen broodjes te halen of geen kleding te kopen.

4. Zoek extra inkomsten

 

Al eens aan een bijbaantje gedacht of om spullen die je niet meer gebruikt te verkopen?

5. Spaar ook op lange termijn

 

Duurt het nog een aantal jaar voor je wilt kopen, dan is langetermijnsparen misschien iets voor jou? Bij langetermijnsparen spaar je via een levensverzekering. Dat levert je bovendien een mooi jaarlijks belastingvoordeel op. Bovendien kan je het combineren met pensioensparen. Je kan altijd terecht bij je bankier voor meer info over deze spaarvormen of op de website van Wikifin.