Snel geld verdienen: you wish!

Het klinkt verleidelijk: een mooie som geld tegenover een kleine moeite. Want enkel je bankrekening en je bankkaart een keertje uitlenen: hoe erg kan dat zijn?

Trust us , hoewel het heel onschuldig lijkt, kan het je heel wat problemen opleveren. 

Fysieke bedreigingen, de politie aan je deur, een strafblad en als kers op de taart een geplunderde rekening. Klinkt al een stuk minder verleidelijk, niet?

 

Ook Sam trapte in de val…

Deze zomer deed Sam gouden zaken via een berichtje op Instagram. Of dat dacht hij toch. Ene Jochem D. vroeg hem of hij snel en makkelijk geld wou verdienen. Tot wel 3.000 euro per maand. Een fantastisch voorstel.

Sam: “Jochem zei dat ik alleen maar mijn bankkaart moest geven. Heel gemakkelijk: hij zou geld overschrijven op mijn rekening en nadien cash afhalen. And done.  We hebben afgesproken aan het station van Antwerpen en ik heb mijn bankkaart en pincode gegeven. Ik kreeg onmiddellijk 500 euro. Een week later stuurde Jochem mij opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Toen ik nee zei, werd hij kwaad. En dus heb ik nog eens mijn bankkaart gegeven. Maar mijn bank vond het vreemd dat er grote sommen geld op mijn rekening kwamen en weer verdwenen. Ze belde de politie. Volgens de politie ben ik medeplichtig aan fraude. Ik weet niet wat er mij nu te wachten staat.”

 

Wat zou jij doen als je snel geld kunt verdienen?

Heb jij net als Sam al eens een berichtje ontvangen om snel geld te verdienen? Zulke berichten zijn meestal te mooi om waar te zijn.

Ga je erop in, dan kan je je snel in de nesten werken.

De persoon die je contacteert, is namelijk een crimineel. Hij wil jouw rekening gebruiken om er gestolen geld op te plaatsen. En hij heeft jouw bankkaart en pincode nodig om dat geld er weer af te halen. Of om er dingen mee te kopen op internet. Zo loopt hij niet zelf in de kijker maar lijkt het alsof jij dat geld gestolen hebt.

Trap je in de val van zo’n crimineel, dan word je een geldezel genoemd.

De criminelen kunnen je op verschillende manieren benaderen. Instagram en WhatsApp zijn populaire kanalen, maar de criminelen komen ook fysiek naar jou toe. Ze spreken je dan aan in een café, aan het station, in de buurt van jouw school,…

Zou jij je snel laten vangen? Wij deden de test, samen met het Antwerpse duo Kurkdroog:

 
Snel geld verdienen in ruil voor je bankkaart? Dat doe je toch niet? Of wel? Kurkdroog zocht het uit!

 

Is het erg als ik een keertje geldezel speel?

Ja, geldezel spelen kan je serieus in de problemen brengen:

 • 1 keer geldezel zijn is meestel niet genoeg voor de criminelen. Ze vragen meer en meer. Wil je niet meewerken, dan word je al snel (fysiek) bedreigd.      
 • Soms wordt je eigen bankrekening volledig geplunderd.
 • Je bent strafbaar en kan dus vervolgd worden.
 • De bank kan weigeren om je nog een bankrekening te geven.
 • Je bezorgt onschuldige mensen heel wat verdriet. Het geld dat criminelen doorsluizen via jouw rekening is crimineel. Het is heel vaak gestolen van de rekening van gewone mensen zoals jij, je vrienden, je ouders, …

Wat doe ik als iemand mij voorstelt om snel geld te verdienen?

 • Ga niet in op de vraag. Leen nooit je bankrekening, je bankkaart en/ of pincode uit. Die zijn enkel van jou.
 • Spreek erover met iemand die je vertrouwt en waarschuw je vrienden.
 • Rapporteer accounts op sociale media die snel en gemakkelijk geld beloven aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting.

Als ik toch in de val ben getrapt?

 • Contacteer zo snel mogelijk je bank.
 • Laat je kaart blokkeren bij Card Stop.
 • Ga langs bij de politie.