Over geld praten: een goed idee!

3 min

Over geldzaken praten, dat voelt soms een beetje tricky aan. Maar eigenlijk zijn er heel wat voordelen van het bespreken van geldzaken. Het kan je helpen meer geïnformeerd te zijn, te leren van anderen, én doordachte keuzes te maken om bewuster met je centen om te gaan. Lees hieronder enkele money getuigenissen en tips:

 

Victor, 20 jaar

 

Ik heb nooit geleerd over hoe ik geld moet beheren. Ik ben er ook gewoon niet goed in: ik smeet alles door ramen en deuren naar buiten: mijn vrienden trakteren op café, verre reisjes, de nieuwste merkkledij en smartphone, ik moet het altijd hebben. Zo verdeed ik al mijn spaargeld.

Ik was begonnen aan de hogeschool maar mijn richting bleek niets voor mij, en ik ben dan ook maar gestopt. Ik ben wat in een verkeerd milieu geraakt en kon om die redenen ook niet meer thuis wonen. Intussen bouwde ik een fikse schuld op.

Momenteel woon ik in een mannenopvang in Gent en leef ik van een leefloon van het OCMW. Zij helpen me zoeken naar werk en mijn schulden af te betalen. Ik heb nu nog 4000 euro schulden. Hopelijk kom ik hieruit en vind ik snel werk zodat ik alleen kan gaan wonen, maar ik voel me hier positief over.

Ik wou dat het onderwerp ‘geld’ bij ons thuis niet zo’n taboe was, en dat ik vroeger geleerd werd dat een kleine schuld heel groot kan worden. Nu leer ik goed omgaan met geld en hoop dat ik het kan volhouden.

Marni, 28 jaar

 

Als kind was geld niet belangrijk voor mij: mijn ouders gaven mij altijd wat ik nodig had en meer. Toen ik ouder werd voorzagen ze mij met shopgeld en stopten me ook altijd wat toe wanneer ik uitging. Eigenlijk speelde geld totaal geen rol in mijn leven, ik was er niet mee bezig.

De laatste jaren woonde ik in bij mijn vriend: hij betaalde de facturen en ik stortte maandelijks een afgesproken bedrag op zijn rekening. Maar toen gingen we uit elkaar…Ik moest op eigen benen staan. Een eigen appartement huren, contracten aangaan voor mijn noodzakelijke kosten zoals water en energie, het was allemaal nieuw voor mij. Gelukkig leer ik snel en had ik vrij snel mijn financiële situatie onder controle.

Ondertussen heb ik mijn eigen appartement gekocht en ik ben hier heel trots op. Het is een meerwaarde op financieel vlak en het geeft me echt een goed gevoel. Ik erger me wel aan de moeilijke papieren die op je afkomen en die je moet ondertekenen. Het is niet altijd simpel om alle papieren te begrijpen waar je handtekening moet onder komen.

Ik vind het spijtig dat we zo weinig weten over geld als we ouder worden. Het is zo belangrijk om te weten wat je ondertekent, om te weten wat de beste financiële keuzes zijn in je verschillende levensfases

 

Money tips:  

  • Jong geleerd is oud gedaan, ook bij geldzaken. Je kan nooit vroeg genoeg leren over geld en alles wat hierbij komt kijken. Ga het gesprek aan met je vrienden, familie. Zo bouw je een goeie financiële kennis op die je later in het leven zeker van pas komt.
  • Probeer je budget te beheren. Hoe doe je dat? Dat lees je hier.
  • Lees altijd contracten en de kleine lettertjes goed door, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.