Een zichtrekening openen

Wat is een zichtrekening?

Je gebruikt een zichtrekening om je dagelijkse financiën te beheren. Zo gebruik je een zichtrekening om cash geld af te halen, overschrijvingen te doen, domiciliëringen te activeren of betalingen te doen met je bankkaart.

 

Wat is het verschil met een spaarrekening?

Aan een spaarrekening is geen betaalkaart verbonden, en het is niet mogelijk om rechtstreeks geld van je spaarrekening naar derden over te schrijven (tenzij naar een familielid tot en met de tweede graad van de titularis). Met een zichtrekening kan dit wel.

 

Kan je op elk moment over je geld beschikken?

Je kan op elk moment je geld opnemen wanneer je het nodig hebt, of wanneer je het geld naar een andere rekening wilt verplaatsen. Je bank kan cash opvragingen wel beperken tot een bepaald bedrag binnen een bepaalde termijn. Als je grote hoeveelheden geld wil opvragen, neem je dan best ook even op voorhand contact op met je bank.

 

Waar kan je een zichtrekening openen?

Als je een zichtrekening wil openen, kan je terecht in het plaatselijke kantoor van je bank of op de website van een bank. De meeste banken bieden online zichtrekeningen aan. Die kan je eenvoudig en gratis via de website van de betrokken bank openen. Het is echter niet altijd mogelijk om alles van achter de computer te regelen, en soms moet je nog bepaalde documenten via de post opsturen of bij de bank langsgaan.

Wil je de tarieven van de verschillende banken vergelijken, surf dan naar economie.fgov.be waar je een link kan terugvinden met een tariefsimulator voor de kosten verbonden aan een zichtrekening bij verschillende banken.

 

Kan iedereen een zichtrekening openen?

Elke bank legt zelf een leeftijdslimiet vast van wanneer je een zichtrekening kan openen. Wanneer je jonger bent dan die limiet, moet één van je ouders zijn akkoord geven.

De leeftijdslimiet behoort tot de individuele politiek van je bank. Hierdoor kan die limiet verschillen van bank tot bank.

 

Hoe oud moet je minimaal zijn om geld af te halen van je zichtrekening?

Om geld af te halen van je zichtrekening moet je minstens 18 jaar oud zijn. Je ouders kunnen in samenspraak met de bank wel beslissen om die leeftijdslimiet te verlagen. Ook de som geld die je kan afhalen wordt in samenspraak met je ouders vastgelegd.