Betalen met je kaart in het buitenland

Smartphone, ID en voldoende kledij: check! Heb je een roadtrip gepland met je vrienden? Of hou je een staycation in eigen land? Waar je ook naartoe gaat, over hoe je ter plaatse kan betalen, moet je je geen zorgen maken. Wij lijsten het hieronder voor je op.

 

Mijn bankkaart

Bijna iedereen gebruikt in eigen land  een bankkaart om te betalen of cash geld af te halen. Maar ook in het buitenland werkt je bankkaart perfect. Het is dus niet nodig om vliegensvlug een kredietkaart aan te schaffen voor je naar het buitenland trekt. Hou wel rekening met een aantal zaken:

  • Ga je op reis buiten Europa, dan moet je jouw bankkaart tijdelijk laten openstellen bij je bank. Trek je naar pakweg de VS, Thailand of Marokko, dan zal jouw debetkaart niet werken als je ze niet eerst laat deblokkeren. Gebruik je diensten bij een bedrijf uit de VS (bv. voor het huren van een wagen), dan check je ook best even bij je bank of je kaart opengesteld moet worden. Dat kan heel snel: bij sommige banken kan je je debetkaart zelf laten openstellen via de bankapp.
  • Heb je een trip gepland binnen de eurozone, dan is betalen met je debetkaart altijd gratis. Buiten de eurozone worden er wel kosten aangerekend. In de meeste gevallen is het voordeliger om buiten de eurozone met een kredietkaart te betalen. De beste tip: bekijk op voorhand de tarieflijst van je bank. Zo vermijd je verrassingen achteraf.
  • Wil je geld afhalen, dan ben je binnen de eurozone goedkoper af met een debetkaart. Reis je buiten de eurozone, dan is een kredietkaart soms goedkoper voor grote bedragen. Ook hier: raadpleeg voor je vertrek de tarieflijst van je bank.

Mijn kredietkaart

Heb je al een kredietkaart, dan kan je die op vakantie ook zeker gebruiken. Het voordeel van een kredietkaart? Het geld gaat pas de volgende maand van je rekening.

Wil je op voorhand beslissen hoeveel je op vakantie kan uitgeven? Dan is een prepaid kredietkaart misschien iets voor jou. Op een prepaid kredietkaart moet je eerst geld opladen. Je beslist zelf hoeveel geld je op de kaart oplaadt.

Let hierop als je je kredietkaart meeneemt op vakantie:

  • Vertrek je op reis naar de VS, dan moet je soms ook je kredietkaart laten openstellen bij je bank. Hetzelfde geldt als je op cruise gaat of diensten gebruikt bij een bedrijf uit de VS. Check dit voor je vertrek dus zeker even bij je bank.
  • Betalen binnen de eurozone met een kredietkaart is gratis. Net zoals met een gewone betaalkaart dus. Buiten de eurozone ben je meestal goedkoper af met je kredietkaart. Let op: een kredietkaart is niet altijd de voordeligste optie. Geld afhalen binnen de eurozone blijft bv. goedkoper met een debetkaart. Reis je buiten de eurozone, dan is geld afhalen met een kredietkaart soms goedkoper voor grote bedragen.
  • Gouden tip: raadpleeg op voorhand de tarieflijst van je bank. De kosten voor je debet-of kredietkaart zien er helemaal anders uit naargelang je bestemming. Zo ben je bv. in Spanje goedkoper af met je debetkaart, maar is je kredietkaart misschien voordeliger in Tanzania. Je vindt de tarieflijsten terug in het bankkantoor en op de website van je bank.
  • Als je met je kaart betaalt buiten de eurozone let je best ook op de zogenaamde dynamische wisselkoersomzettingen. Bij sommige lokale handelaren kan je op het betaalscherm kiezen om meteen in euro te betalen in plaats van in de lokale munt. Dit is geen enkel probleem, maar weet wel dat de lokale handelaar hier een commissie voor vraagt die vaak hoger zal liggen dan de commissie die je bank aanrekent.
  • Onze tip: betaal altijd in de lokale munt om hoge commissies voor wisselkoersomzetting te vermijden.

Cash geld

Neem je graag wat cash geld mee op vakantie? Check dan op voorhand met welke munt je ter plaatse moet betalen. Heb je een andere munt dan de euro nodig, plan dan tijdig een bezoekje aan je bank. Bij heel wat banken kan je buitenlandse munten vooraf (online) bestellen en afhalen in een bankkantoor.

Hou er wel rekening mee dat je lokale bankkantoor deze vreemde munten niet zomaar in de schuif heeft liggen. Langsgaan op de ochtend van je vertrek is dus geen goed idee. Sommige banken vragen een kost voor deze dienstverlening, andere niet. Ook hier check je best de tarieflijst van je bank.

Mijn smartphone

Betalen met de smartphone is op je binnenlandse bestemming een ideaal betaalmiddel. Het is snel, veilig, gemakkelijk, hygiënisch en altijd beschikbaar.

Ga er wel niet zomaar vanuit dat je in het buitenland overal met je smartphone kan betalen. Dat komt omdat mobiele betaaloplossingen (bv. een QR-code via je eigen bankapp) vaak lokaal en niet internationaal aangeboden worden. In het buitenland hebben ze hun eigen lokale oplossingen waar wij als Belgen dan weer geen beroep op kunnen doen. Uitzonderingen zijn Apple en Google Pay. Deze twee mobiele betaaloplossingen kan je zowel gebruiken in België als in het buitenland.

Contactloos

Ben je gewoon om contactloos te betalen met je kaart of smartphone? Ook in het buitenland is dat mogelijk. Check dan hier wel eerst even deze tips.