Hoe snel herken jij een fake bericht?

Je beste vriend is op vakantie en stuurt je met een onbekend telefoonnummer een bericht om geld te storten. Waarschijnlijk fake. Je bank die je codes opvraagt om je bankkaart te vernieuwen via een link? Altijd fake!

Yep, zo snel zijn ze er met je gegevens vandoor. Het fenomeen noemt “phishing” en komt vaker voor dan je denkt. Ontvang je zo’n bericht? Onze tip: delete & run away!

 

Phishing, wa's da?

Fraudeurs zijn inventieve rakkers en sturen een heel jaar door valse berichten uit naam van je bank (of een ander vertrouwd bedrijf). Vooraleer je denkt dat je je ideale job hebt gevonden: dit is illegaal en strafbaar .

De boodschap in die berichten kan al eens variëren: je moet je bankkaart vernieuwen, er moet een veiligheidsupdate gebeuren, je moet je bankkaart (de)blokkeren, … Maar: al die berichten hebben wel één ding gemeen: ze vragen naar je persoonlijke bancodes via een link. Meestal zijn dat je codes om te internetbankieren zoals bijvoorbeeld de code die op je kaartlezer verschijnt wanneer je een betaling wil doen.

Zie je dus in een bericht zo’n link staan, dan moeten alle alarmbellen in je hoofd afgaan: dat is fake.

Want vergis je niet: je codes doorgeven is gevaarlijk. Je geeft fraudeurs namelijk vrije toegang tot je bankrekening waarna ze al je geld kunnen stelen (zelfs als er niet veel opstaat 😊).

Wees dus slimmer dan een phisher!

Meer tips om fraudeurs te slim af te zijn, ontdek je hier.