Op kot of nog even thuis: wat kost het?

op kot gaan

Op kot gaan is een hele ervaring, maar hier komt ook een kostprijs bij kijken. De kosten van een kot zijn uiteenlopend: zo is de kostprijs van een kot afhankelijk voor welke studentenstad je kiest, en in welk stadsdeel je je wilt vestigen. Ook koten onderling verschillen: wil je een echte ‘kamer’ waarbij de keuken, de wc en de badkamer gemeenschappelijk zijn of een ‘studio’ waarbij je je eigen badkamer en keuken hebt? Al deze zaken zullen de kostprijs van je kot beïnvloeden.

De meeste mensen kiezen voor het huren van een kot via de privé-markt. Sommige hogescholen en universiteiten verhuren ook koten aan hun studenten, vaak aan een lagere prijs dan op de privé-markt. Neem contact op met de sociale dienst of het secretariaat van je school. Zij kunnen met jou nakijken of je in aanmerking komt.

 

Hou bij het huren van een kot rekening met:

  • De huurprijs
  • Bijkomende kosten zoals internetaansluiting, elektriciteits-en waterkosten indien die niet in de huurprijs zijn inbegrepen
  • De kost van je dagdagelijkse kotleven zoals boodschappen, eten, uitgaansgeld

Pendel je? Dan moet je rekening houden met vervoerskosten.

  • Met de auto? Je zal benzine moeten betalen, de autoverzekering etc
  • Ga je met het openbaar vervoer dan zal je abonnementskosten hebben bij de NMBS voor de trein en bij de LIJN (in Vlaanderen) of de TEC (in Brussel) voor abonnement met de bus en/of de tram of metro.
  • Let hierbij ook op of je niet aanmerking komt voor een korting.

Of je nu op kot zit of niet, er is nog één bijkomende kost: ‘leefgeld’. Dit heb je nodig om eten en drank te kopen, om eens te kunnen uitgaan.

Dit verschilt sterk per student. Het hangt ervan af hoeveel de ouders willen bijdragen, hoeveel er overschiet van een studietoelage na het betalen van alle kosten, of je als student zelf werkt, enz.

 Je maakt hier best goeie afspraken over met degenen die je (helpen) voorzien in je levensonderhoud.

 

Studietoelage als financiële hup

 

Er bestaan ook studietoelages vanuit de overheid.

  • Gemiddeld 1 op 4 studenten komt hiervoor in aanmerking. Met die toelage zal de overheid meehelpen om de kosten van het studeren te betalen.
  • Zie Onderwijs Vlaanderen om de voorwaarden te kennen om in aanmerking te komen voor een studietoelage.

Neem bij twijfel contact op met de sociale dienst of het secretariaat van je school. Zij kunnen nakijken of je in aanmerking komt en hoe je alles aanvraagt.

Nog vragen? Bel dan naar het gratis infonummer 1700 van de Vlaamse overheid. Ook kan je je vraag mailen door dit contactformulier op deze website te gebruiken.