Een budget opstellen, hoe begin je eraan?

3 min

Je weet waarschijnlijk wel hoeveel je elke maand ongeveer verdient, maar weet je ook hoeveel je uitgeeft? Spaar je minder dan je zou willen of helemaal niets? Moet je soms onder nul gaan op je zichtrekening? Met deze tips krijg je je budget onder controle.

 

Slechts een kleine minderheid van de mensen kan elke maand geld uitgeven zonder op een euro te moeten kijken. Voor de meesten onder ons is het essentieel om een goed evenwicht te vinden tussen inkomsten en uitgaven. Wanneer je het slim en gedisciplineerd aanpakt, kan je in het beste geval regelmatig wat sparen. Zo bouw je een buffer in voor onverwachtse kosten, voor grotere aankopen en uitgaven en misschien zelfs voor beleggingen.

Met dit stappenplan maak je er snel werk van.

 

1.     Meten is weten

Alles begint bij zorgvuldig noteren wat er binnenkomt en wat er buitengaat. Van als je een zicht hebt op je huidige situatie, kan je op zoek naar mogelijke verbeteringen. Misschien zit je wel met een aantal overbodige abonnementen of andere uitgaven? Misschien kan je meer sparen dan je dacht.

Een huishoudbudget opstellen geeft je een gevoel van controle en rust. Want zo zet je belangrijke stappen naar gezond budgetbeheer.

Het huishoudboekje uit grootmoeders tijd is ondertussen vervangen door Excel-tabellen en handige apps. Misschien biedt je bank zelfs budgetbeheer aan zijn app? Handige online tools zijn de Bugettool XL van Wikifin en de Budgetplanner van Steunpunt Mens & Samenleving.

 

2.     Wat komt er binnen?

Ben je werknemer, dan krijg je twaalf keer ongeveer hetzelfde maandloon (afhankelijk van het aantal dagen in de maand, indexeringen, loonsopslag…) plus vakantiegeld en mogelijk eindejaarspremie, mobiliteitsvergoeding, maaltijd- en andere cheques… Erg nuttig om al die gegevens in een tabel of een app te verzamelen en te weten wat je écht op je rekening krijgt.

Heb je een ander statuut (interim, zelfstandige…) dan zit er mogelijk wat minder eenvormigheid in je inkomsten. Maar ook dan is het interessant om een goed beeld te krijgen van wat er binnenkomt op jaarbasis.

 

3.     Wat gaat er buiten?

Neem even de tijd om met behulp van je bankrekening(en) een overzicht te maken van je maandelijkse en jaarlijkse uitgaven.

Splits de uitgaven op in categorieën: voeding, restaurantbezoek, entertainment (concerten, bioscoop…), mobiliteit (auto, fiets, trein…), energie, onderwijs, leningen, reizen, verzekeringen…

Maak hierbij een onderscheid tussen vaste kosten (energie, leningen, telefoon…) en variabele kosten (kleding, restaurantbezoek, reizen).

Doe dit een paar maanden lang en lijst ook de jaarlijkse eenmalige kosten op (onderhoud verwarming, verzekeringen…).

Lijst ook op wat je elke maand spaart of belegt.

 

4.     Bereken de balans

Als je je maandelijkse kosten (vermeerderd met jaarlijkse kosten zoals verzekeringen, onderhoud, reizen…) aftrekt van je maandelijkse inkomsten (vermeerderd met de jaarlijkse inkomsten zoals eindejaarspremie en vakantiegeld), zou het verschil groter dan nul moeten zijn. Anders doe je meer op dan je jaarlijks binnenkrijgt en dat is niet gezond. Beter zou zijn dat je op een positief bedrag uitkomt: dat betekent dat je marge hebt om te sparen.

 

5.     Snoeien in kosten

Geef je te veel uit in verhouding tot je inkomsten of spaar je niet zoveel als je zou willen? Dan is het slim om je kosten nog eens extra onder de loep te nemen. Welke kosten zou je kunnen verlagen of schrappen? Misschien kan je van energieleverancier veranderen, een mindere duur telefoonabonnement nemen of minder vaak of minder duur uit eten gaan of aan huis laten leveren?

Zo kan je heel wat besparingen realiseren.

 

6.     Budgetteren

Klaar om nog een stapje verder te gaan? Nu je je kosten en inkomsten kent, kan je er anders over gaan nadenken. Hoeveel zou je willen sparen? Wat zijn je doelen op (middel)lange termijn? Een nieuwe koersfiets kopen, de kinderen laten studeren? Op welke termijn zou je die bedragen gespaard willen hebben?

Vervolgens kan je gaan budgetteren: je maakt dan (virtuele) enveloppen per kostenpost. Bijvoorbeeld: elke maand maximaal x euro uitgeven aan kleding, x euro aan ontspanning, x euro aan restaurantbezoek. Is het geld op, dan moet je wachten tot volgende maand… Klinkt hard, maar het werkt.

Budgetten staan of vallen bij controle: controleer regelmatig of je je budget respecteert en doe eventueel aanpassingen in je uitgavenpatroon om meer te sparen.

Dat sparen doe je trouwens best met een permanente opdracht naar je spaarrekening bij het begin van de maand. Dat verlaagt de kans dat je het geld per ongeluk toch uitgeeft.

Meer en meer banken bieden handige budgettools aan om het overzicht te behouden van je maandelijkse uitgaven en inkomsten. Check ze via hun website.