Om de wereld van de cryptomunten te kunnen begrijpen, moet je eerst die onbegrijpelijke vaktaal onder de knie krijgen. We helpen je graag op weg met onze lijst van veelgebruikte termen.
- Airdrop: De coins worden gratis uitgedeeld! Om coins te ontvangen, moet je wel je adres delen of een wallet aanmaken. Maar let op voor oplichters die naar je privésleutel vragen en er met je cryptomunten vandoor gaan.
- Altcoin: De bitcoin is een coin. Ook de ether wordt soms een coin genoemd. In de praktijk worden alle andere (‘alternatieve’) cryptomunten altcoins genoemd. Die term wordt ook gebruikt voor cryptomunten die (nog) niet bekend zijn.
- Blockchain: Een blockchain is een beveiligde onlinedatabank. Die databank bundelt alle transacties van de gebruikers en linkt die gegevens onderling aan elkaar in een uitgebreid netwerk van computers. De transacties van gebruikers worden er in realtime verwerkt en opgeslagen. Koop of verkoop je cryptomunten? Dan gebeurt dat allemaal rechtstreeks in de blockchain. De blockchain maakt gebruik van een elektronische handtekening – steunend op de cryptografie – om de identiteit van de gebruiker bij elke transactie te verifiëren.
- Privésleutels vs publieke sleutels: Heb je cryptomunten gekocht? Dan beschik je zowel over een privésleutel als een publieke sleutel. De publieke sleutel is het adres waarop jouw cryptomunten zich bevinden. Je gebruikt dit adres om cryptomunten te ontvangen. Een privésleutel kan je dan weer vergelijken met de pincode van je bankkaart. Deel die privésleutel dus nooit met iemand anders. Je gebruikt je privésleutel namelijk om transacties te bevestigen.
- FOMO: Het is de afkorting van het Engelse “Fear Of Missing Out”, wat zoveel betekent als “angst om iets te missen”. De term wordt gebruikt wanneer mensen overhaast willen investeren uit angst om een goede kans op winst te missen.
- HODL: We danken deze term eigenlijk aan een tikfout. Oorspronkelijk werd namelijk het Engelse werkwoord “hold” gebruikt door bitcoin-miners. De term geeft aan dat de markt te instabiel is om je cryptomunten te verkopen, en dat je ze maar beter nog even bijhoudt.
- Marketcap: In het Nederlands = marktkapitalisatie. Het gaat om een indicator die de handelswaarde van een cryptomunt aangeeft en opvolgt. Als één altcoin (zoals de ether) bijvoorbeeld 10 euro waard is, en er 10.000 ether in omloop is op de markt, dan bedraagt de marketcap voor de ether 10.000 x 10 = 100.000 euro.
- Minen: Het Engelse werkwoord ‘minen’ verwijst naar het valideringsproces van een geheel aan transacties, en dus de creatie van een nieuw blok in de blockchain. Minen betekent dus: een nieuw blok aanmaken en dit blok aan de andere blokken ‘vastmaken’ om een keten van blokken te vormen, een ‘blockchain’ dus. Precies dit proces maakt het mogelijk om nieuwe coins te produceren. De geproduceerde coins worden vervolgens toegekend aan de ‘miner’ die erin slaagde het blok als eerste te valideren.
- Non Fungible Tokens: Non Fungible Tokens of NFT’s zijn cryptografische jetons waarmee je digitale werken kan kopen. NFT’s zijn niet onderling uitwisselbaar en elke NFT is uniek, in tegenstelling tot de bitcoin. De NFT’s steunen op de Ethereum-blockchain, waar ook de cryptomunt ether op vertrouwt. De juridische eigendomswaarde hiervan is niet altijd zeer helder.
- Pump and dump: Letterlijk “pompen en dumpen”. Het gaat om een illegale manipulatie van de cryptomuntenmarkt. Beeld je in dat gebruikers een enorme hoeveelheid van eenzelfde cryptomunt kopen. Dan zal de prijs van die munt de hoogte inschieten en zullen andere gebruikers geneigd zijn om ook over te gaan tot een aankoop. Als ook die andere gebruikers die munt aankopen, zal de waarde ervan verder toenemen. De ‘pumpers’ zullen dan snel weer de cryptomunten verkopen en een mooie winst opstrijken. Verkoop je te laat? Dan dreig je in één klap een smak geld te verliezen.
- Trader: De term ‘trader’ is afkomstig van het Engelse werkwoord “to trade” en betekent “ruilen, handel drijven”. In de wereld van de cryptovaluta is een trader iemand die cryptomunten verhandelt. Let wel, de handel in cryptomunten wordt niet zo streng gereguleerd als bijvoorbeeld de aandelenmarkt en houdt dus potentieel grote risico’s in.
- Wallet: De sleutels die je gebruikt om transacties met cryptovaluta te valideren, bewaar je in een wallet, een virtuele portemonnee, zeg maar. Je kunt verschillende soorten wallets gebruiken, naargelang je behoeften en voorkeuren. Je kunt je wallet online bewaren, op je gsm of computer, en zo je gegevens altijd bij de hand houden. Je kunt ook je wallet volledig offline bewaren. In dat geval sla je de gegevens op een fysiek apparaat op, dat meer beveiliging biedt.
- Whale: Deze term wordt gebruikt voor investeerders die een groot aantal bitcoin bezitten. We spreken doorgaans van een whale zodra iemand minstens 10.000 bitcoin bezit.