Contactloos betalen: dat kan ook in het buitenland

Contactloos betalen in het buitenland

Contactloos betalen met je bankkaart of je smartphone kan je overal: zowel in binnen- als buitenland! Trek je met vrienden, de jeugdbeweging, school of je ouders naar het buitenland, bereid je dan wel goed voor. Soms zijn de regels ietwat anders dan in België.

 

Dit moet je weten over contactloos betalen:

  • De manier waarop je contactloos betaalt is hetzelfde in België als in het buitenland. Heb je nog nooit contactloos betaald? Deze video toont hoe het moet.
  • Je kan overal ter wereld contactloos betalen op voorwaarde dat de betaalterminal in de winkel contactloze betalingen aanvaardt. Hoe kan je dit weten? Check of op de betaalterminal hetzelfde contactloze symbool (4 radiogolfjes) staat als op je bankkaart. Als je niet zeker bent: vraag het dan aan de verkoper.
  • In België is de transactielimiet voor contactloze betalingen momenteel vastgelegd op 50 EUR (voor de coronacrisis was dit 25 EUR). Elk land bepaalt zelf de limiet voor contactloze betalingen. Vraag dus best even aan de verkoper welke limiet van toepassing is op je vakantiebestemming.
  • Je kan, net zoals in België, opeenvolgende kleine contactloze betalingen uitvoeren met een limiet tot 100 EUR (voor de coronacrisis was dit 50 EUR). Van zodra je de limiet van 100 EUR hebt bereikt, moet je je pincode opnieuw ingeven.
  • Is de terminal niet uitgerust voor contactloze betalingen of heb je de transactielimiet bereikt? Dan kan je de betalingen blijven uitvoeren door je bankkaart in de betaalterminal te steken en je  pincode in te tikken.

Check zeker ook de algemene regels over betalen met de kaart en de smartphone in het buitenland. Want zonder je kaart of smartphone zal contactloos betalen natuurlijk niet lukken😉.