Waarom is het zo belangrijk om met je kind over geld te praten?

Praten over geld… Het is voor velen een gevoelig thema. Toch kan je er met je kinderen niet vroeg genoeg over beginnen spreken. Met geld omgaan, moet je immers leren. Als ouder kan je je kind hierin begeleiden. We lichten het belang van financiële educatie hieronder kort toe.

Het belang van financiële kennis

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel een constante in ons leven. En kinderen komen er ook steeds vroeger mee in aanraking. Hoe sneller je je kind wegwijs kan maken in onderwerpen zoals betaalmiddelen, sparen, lenen en budgetbeheer hoe beter. Waarom? Omdat op dat moment de basis wordt gelegd voor hun financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Uit recent onderzoek van Febelfin blijkt namelijk dat zowel een goede financiële kennis als een hoge betrokkenheid vaak leiden tot minder geldzorgen en minder financiële problemen. Financiële kennis blijkt dan ook de sleutel om beter opgewassen te zijn tegen financiële tegenslagen, vandaag en later.

Financiële educatie voor alle leeftijden

Vroeg begonnen is dus echt half gewonnen! Al vanaf de kleutertijd kan je je kind spelenderwijs met geld leren omgaan.

 Vanaf de lagere school kan je een stapje verder gaan. Dan zijn kinderen zich ervan bewust dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen en dat hun ouders moeten werken om geld te verdienen. Ze leren dan ook rekenen dus vanaf die leeftijd kan je je kind stap voor stap leren omgaan met geld.

Omgaan met geld is, net zoals vele zaken in het leven, een leerproces. Wees dus niet te streng voor jezelf en je kind: sta hen toe om te experimenteren en uit hun fouten te leren.

"Een kleuter kan het verschil leren tussen ruilen, lenen en krijgen. Een zeventienjarige kan leren alternatieven afwegen, bewuste keuzes maken en zijn web vinden naar geschikte kanalen waar hij vragen, problemen, ideeën of meningen kwijt kan.” Gezinsbond