Laat jij je verleiden door reclame?

Reclame alomtegenwoordig: in de supermarkt, op televisie, op het internet… , we worden er de hele dag aan blootgesteld. Wist je dat jongeren een heel interessante doelgroep voor veel bedrijven zijn?  Ze proberen je met interessante aanbiedingen te verleiden via:

  • Reclamespots op tv
  • Verborgen reclame in de media: Sommige vloggers en influencers maken op social media stiekem reclame voor producten. Ze drinken altijd hetzelfde drankje, eten steeds tussendoortjes van merk X of Y en dragen opvallend veel kleding van een bepaald merk. Ook op televisie zie je veel verborgen reclame.
  • Games: Een veelgebruikt trucje van gamemakers is dat je moet bijbetalen vooraleer je naar een volgend level kan gaan.
  • De supermarkt: De supermarkt staat vol met verleidingen. Alles wat verleidelijk is, wordt op ooghoogte gezet zodat zaken die je misschien niet nodig hebt, makkelijker in je winkelkar belanden. Ook stickers voor een plakboek of gadgets die je kan sparen, vallen bij veel mensen in de smaak.
  • Reclame op voedselverpakkingen: Door een aantrekkelijke afbeelding op de verpakking te zetten, wordt het net iets verleidelijker om voor product A dan voor product B te kiezen, terwijl de inhoud vaak net hetzelfde is. Een vaak toegepast voorbeeld is het afbeelden van bekende spelletjes of afbeeldingen van bekende stripfiguren op de verpakking.

Herken jij alle reclamevormen?

In deze minigames van de UGent leer je reclame herkennen en er kritisch meeomgaan . Doe hier de test of neem eens een kijkje op de website van reclamewijs. Daar vind je allerlei handige tools, filmpjes en vlogs om reclame te herkennen.