Kopen of huren: met deze kosten hou je beter rekening

Een eigen huis, een plek onder de zon en altijd iemand in de buurt die van me houden kon. Hoe leuk Hotel Mama ook kan zijn, misschien ben je toe aan een eigen stekje. Dan zijn er 2 keuzes: huren of kopen. Wat je ook kiest, het totale kostenplaatje kan al snel oplopen. Hier lees je met welke kosten je rekening moet houden maar ook welke kosten je misschien over het hoofd hebt gezien.

Kopen of huren: met deze kosten hou je beter rekening

Ik wil kopen

Heb je na een intense zoektocht het appartement, het huis of de bouwgrond van je dromen gevonden? Dan zal je vast een deel van het aankoopbedrag moeten lenen.

Om de grootte van jouw leenbudget te bepalen moet je rekening houden met 2 zaken: je spaargeld en je inkomen. Banken willen zeker zijn dat je de lening kan afbetalen en je niet in grote schulden stort.

Heb je 20% van de aankoopprijs als spaargeld? Dan is dat een ideaal uitgangspunt. Wie een mooie eigen inbreng heeft, krijgt meestal een goedkopere lening dan wie bijna geen spaargeld kan inbrengen.

Veel hangt natuurlijk ook af van je inkomen. Als algemene regel geldt dat je het best niet meer dan 1/3e  van je inkomen gebruikt voor de terugbetaling van een lening.

De maandelijkse aflossing van je krediet is vaak de grootste kostenpost. Maar verlies zeker ook deze kosten niet uit het oog:

  • notariskosten (zoals registratierechten)
  • jaarlijkse belasting op onroerende voorheffing
  • verzekeringen (brandverzekering, schuldsaldoverzekering, …)
  • Kosten voor mede-eigendom als je een appartement koopt (bv. voor de schoonmaak van de trappenhal, vervanging van de lift, …)

Is een eigen huis niet direct haalbaar? Deze tips zetten je op weg op te sparen voor je eigen bakstenen droom.

Ik wil huren

Huren lijkt op het eerste gezicht minder duur dan kopen maar ook hier moet je rekening houden met verschillende kosten:

  • Huurwaarborg: een bedrag (meestal 3 maanden huur) dat de huurder bij de start van het huurcontract op een geblokkeerde rekening op zijn naam stort als waarborg. Je ziet pas je centen terug na het aflopen van de huur als alle plichten volgens het huurcontract zijn nagekomen.
  • Huurprijs: de prijs die je overeen komt met de verhuurder om de woning te huren. De huurprijs staat in het huurcontract.
  • Gemeenschappelijke kosten en lasten: als je iets huurt in een appartementsgebouw komen daar vaak nog maandelijkse kosten bij (schoonmaak gebouw, gebruik van de lift, …). Dat kan wel eens oplopen. Dus be prepared en vraag op voorhand een overzicht.
  • Energie en water
  • Brandverzekering
  • Internet en TV

Zoek deze kosten uit, tel ze op en zet dit af tegen je inkomsten. Is je totale woonkost niet hoger dan 1/3e  van je inkomen? Dan zit je (normaal) safe.

Of je nu iets koopt (en dus leent) of huurt, je totale leen- of woonkost is best niet hoger dan 1/3e van je inkomen. Hoe bereken je dit nu? Tel al je maandelijks terugkerende inkomsten op (als je gaat samenwonen, tel je ook de inkomsten van je vriend(in) daarbij op) en deel dit bedrag door 3. Trek van dit bedrag de maandelijkse terugbetalingen af van leningen die nog lopen (een autolening, een consumentenkrediet, ...). Het bedrag dat je overhoudt is de som die je maandelijks nog kan dragen.