Kopen: met deze kosten hou je beter rekening

< 1 min

Je hebt goed gespaard en wil een volgende stap zetten: een eigen huis kopen. Hier lees je met welke kosten je rekening moet houden maar ook welke kosten je misschien over het hoofd hebt gezien.

 

Kopen en lenen

 

Heb je na een intense zoektocht het appartement, het huis of de bouwgrond van je dromen gevonden? Dan zal je vast een deel van het aankoopbedrag moeten lenen.

Om de grootte van jouw leenbudget te bepalen denk je best aan 2 zaken: je spaargeld en je inkomen. Banken willen zeker zijn dat je de lening kan afbetalen en je jezelf niet in grote schulden stort.

Banken vragen steeds meer een eigen inbreng voor de aankoop van een woning. Heb je een mooie eigen inbreng, dan zal dit positief zijn: in vele gevallen kan je dan meestal een goedkopere lening krijgen. Veel hangt natuurlijk af van je inkomen.

De aankoopprijs en hierna de maandelijkse aflossing van je krediet zijn vaak de grootste kostenpot. Maar verlies zeker ook deze kosten niet uit het oog:

  • notariskosten (zoals de notariële akte, registratierechten – wat in Vlaanderen 5-10% van de aankoopsom is)
  • jaarlijkse belasting op onroerende voorheffing
  • verzekeringen
  • Kosten voor mede-eigendom als je een appartement koopt (bv. voor de schoonmaak van de trappenhal, onderhoud van de lift, …)

Of je nu iets koopt (en dus leent) of huurt, je totale leen- of woonkost is best niet hoger dan 1/3e van je inkomen.

Blijkt een eigen huis niet direct haalbaar? Deze tips zetten je op weg op te sparen voor je eigen bakstenen droom.