Hoe praat je met jonge kinderen over geld?

Iedere ouder wil zijn kind een goede basis meegeven voor later, zeker als het om geld gaat. Maar veel ouders weten niet hoe ze met hun kinderen over geld moeten praten. De financiële wereld is complex en de meeste ouders weten niet hoe ze alles hapklaar moeten uitleggen . Laat dit alles jou niet ontmoedigen. Hieronder leggen we uit welke aspecten van geld kinderen al kunnen begrijpen en wat je kan doen om ze de waarde van geld beter te laten kennen.

Geld groeit niet aan de bomen

Vanaf 7 à 8 jaar zijn kinderen zich ervan bewust dat je geld nodig hebt om iets te kunnen kopen. Zij denken daarbij aan eenvoudige dingen zoals eten, kledij of speelgoed. Sommige kinderen denken zelfs al verder: aan een vakantie of aan een uitstap naar een pretpark. Ze weten dat op vakantie gaan ‘duur’ is en dat hun ouders hier hard voor moeten werken.

Je kan niet alles hebben

Vanaf diezelfde leeftijd kunnen kinderen rekenen tot ongeveer 100. Zo weten ze dat je met één euro één zakje chips kan kopen, maar dat je twee euro nodig hebt voor een tweede zakje. Als hun vriendje dan 5 euro krijgt, vragen ze zich af of zijn ouders rijk zijn. Probeer daar niet verder op in te gaan en vertel je kind liever dat jij één euro voldoende vindt en dat het belangrijk is om tevreden te zijn met wat je hebt.

Honderdduizendéénmiljoen?

Besef van grote bedragen heeft een 7-jarige nog niet. De prijs van een huis of hoeveel je verdient, bespreek je beter niet met een kind van deze leeftijd.

Praten of doen?

Je hoeft niet enkel over geld te práten met je kind. Laat je kind zelf ervaren of iets (te) duur is. Dat is de beste manier om je zoon/ dochter met geld te leren omgaan en het is de basis om te leren sparen.