Hoe maak je je kind(eren) reclamewijs?

Bron: Gezinsbond

Kinderen en jongeren groeien op in een mediarijke omgeving. De wereld zit letterlijk in hun broekzak en dat biedt heel wat mogelijkheden . Kinderen zijn voor veel reclamemakers een makkelijke target group: een deel van het gezinsbudget wordt aan hen (en door hen) besteed én ze zijn gemakkelijk te beïnvloeden. Net daarom is het belangrijk dat kinderen en jongeren leren omgaan met reclame.

Als ouder kan je helpen door je kinderen reclamewijs te maken. Maak hen duidelijk wat het doel van reclame is: reclame wil hun voorkeuren beïnvloeden en ervoor zorgen dat ze een bepaald product of een bepaalde dienst kopen. Leer je kinderen ook welke tactieken door reclamemakers worden ingezet om dat doel te bereiken.

Om reclamewijs te worden zijn er twee voorwaarden: je moet inzicht krijgen in reclame en je moet er kritisch tegenover staan. Wij hebben twee gouden tips voor jou!

Inzicht in reclame

Onze eerste tip is heel simpel : praat erover met je kind(eren). Waarom is er reclame, is er veel of weinig, en is dat leuk of niet? Wat doet reclame eigenlijk? Is een gratis spel echt gratis?

Je zal ontdekken dat er veel manieren zijn om potentiële kopers over de streep te trekken: van toffe figuurtjes tot (niet altijd zo) wetenschappelijke onderzoeken. Ook humor wordt graag gebruikt: grappige spots verminderen de kritische kijk.

Er is duidelijke reclame en er is subtiele reclame. Een leuk spel is samen met je kind op zoek gaan naar welke reclamemerken ze herkennen op televisie, op internet of zelfs in films of games. Geen zin om het zelf uit te zoeken? Het spelletje Reclamewijs, ontwikkeld door de UGent zet je aardig op weg.

Kritische houding

Tip twee: stel je kritisch op. Reclame is niet altijd negatief en soms is het gewoon handig om op de hoogte te zijn van nieuwe producten en/ of diensten. Er is dan ook niks mis met een nieuw koekje of speelgoedje te willen uitproberen.

Vraag je kind wel eens wat hij of zij van het nieuwe speelgoed vindt: is het speelgoed echt zo leuk als de reclame beweertof niet? Heeft de reclame de beloftes waargemaakt?

Meer weten

Wil je meer weten? Check dan zeker de site van de Gezinsbond of neem een kijkje op de site reclamewijs waar je allerlei filmpjes, games en vlogs vindt om je kinderen te laten oefenen.